Komplikace nachlazení a chřipky

24.08.2023

V tomto článku se zaměříme na hlavní komplikace spojené s nachlazením a chřipkou a poskytneme informace o tom, jak se jim vyhnout.

Komplikace nachlazení a chřipky

Nachlazení a chřipka jsou běžná virová onemocnění, která postihují mnoho lidí každý rok. I když jsou obvykle samy o sobě nebezpečná pouze mírně, mohou tyto infekce vést k různým komplikacím, zejména u zranitelných skupin populace. 

1. Sinusitida:
Nachlazení a chřipka mohou vést k rozvoji sinusitidy, což je zánět paranazálních dutin. Během těchto infekcí se mohou dutiny naplnit hlenem a bakteriemi, což vytváří vhodné prostředí pro rozvoj infekce. Symptomy sinusitidy zahrnují bolest v obličeji, ucpaný nos, hnisavý výtok z nosu a tlak v oblasti nosu a čela. K prevenci sinusitidy je důležité řádně ošetřovat nachlazení nebo chřipku a udržovat si nosní průchody čisté pomocí správné hygieny a výplachů nosu fyziologickým roztokem.

2. Otitida:
Infekce horních dýchacích cest, jako je nachlazení, mohou také způsobit otitidu, což je zánět středního ucha. U dětí je toto onemocnění častější než u dospělých. Otitida se projevuje bolestí ucha, ztrátou sluchu, zarudnutím a otokem v uchu. Pro prevenci otitidy je důležité včasné a adekvátní léčení nachlazení a chřipky, a také vyhýbat se vystavení pasivnímu kouření a znečištěnému vzduchu.

3. Bronchitida:
Nachlazení a chřipka mohou vyvolat bronchitidu, což je zánět průdušek. Tato komplikace je spojena s příznaky jako je kašel, dušnost, tlak v hrudníku a výtok z plic. U kuřáků, starších osob nebo jedinců s oslabeným imunitním systémem je riziko rozvoje bronchitidy vyšší. Prevence spočívá v řádném ošetřování nachlazení a chřipky, vyhýbání se kouři a zlepšení imunitního systému prostřednictvím zdravého životního stylu.

4. Pneumonie:
Jednou z nejzávažnějších komplikací nachlazení a chřipky je pneumonie, což je zápal plicní tkáně. Bakterie, viry nebo plísně, které způsobují nachlazení a chřipku, mohou se dostat do plic a způsobit infekci. Pneumonie se projevuje horečkou, silným kašlem, dušností, bolestí na hrudi a únava. Prevence pneumonie zahrnuje očkování proti chřipce a pneumokokům, důkladné ošetřování nachlazení a chřipky a udržování zdravého imunitního systému.

5. Exacerbace chronických onemocnění:
Lidé trpící chronickými onemocněními, jako je astma, chronická obstrukční plicní nemoc (COPD) nebo srdeční onemocnění, jsou náchylnější k vážným komplikacím při nachlazení a chřipce. Tyto infekce mohou zhoršit příznaky těchto onemocnění a vést k exacerbaci. Je důležité, aby lidé s chronickými onemocněními dodržovali preventivní opatření, jako je očkování, vyhýbání se infikovaným osobám a dodržování léčby podle doporučení lékaře.

Závěr:
Komplikace spojené s nachlazením a chřipkou mohou být vážné, zejména u zranitelných skupin populace. Dodržování preventivních opatření, jako je očkování, dodržování hygienických návyků a správné léčení nachlazení a chřipky, může pomoci minimalizovat riziko vzniku těchto komplikací. V případě závažných příznaků nebo dlouhodobého trvání symptomů je vždy vhodné vyhledat lékařskou pomoc a konzultovat další postup léčby.