Celiakie- intolerance lepku

29.09.2023

Celiakie- intolerance lepku

Tato podmínka se vyskytuje u jednoho procenta populace a může se projevovat různými symptomy, včetně zažívacích potíží, únavy, nedostatku železa, vyrážek a problémů s růstem u dětí.

Příčinou celiakie je imunitní reakce na lepek, který poškozuje tenké střevo a narušuje vstřebávání živin. Genetická predispozice hraje roli v rozvoji celiakie, ale také se předpokládá, že faktory prostředí mohou hrát roli při aktivaci onemocnění. Diagnóza celiakie zahrnuje krevní testy na specifické protilátky a potvrzení pomocí střevní biopsie.

Léčba celiakie spočívá v dodržování bezlepkové diety, což znamená vyřadit potraviny obsahující lepek ze stravy. To zahrnuje pšenici, ječmen, žito, oves a potraviny, které je obsahují. Je důležité pečlivě číst etikety potravin a vyhýbat se kontaminaci lepkem při přípravě jídel. U některých lidí může být nutná i eliminace lepku z kosmetických a hygienických produktů.

Dodržování bezlepkové diety je klíčové pro správné řízení celiakie a prevenci komplikací. Bezlepkové alternativy jsou k dispozici pro širokou škálu potravin, včetně pečiva, těstovin, obilovin a dortů. U některých lidí může být nutná také suplementace vitamínů a minerálů, zejména železa, vápníku a vitamínu D.

Správná diagnóza a léčba celiakie jsou klíčové pro zlepšení zdravotního stavu pacientů a prevenci dlouhodobých komplikací. Je důležité spolupracovat s lékařem a dietologem při řízení bezlepkové stravy a sledovat pravidelně svůj zdravotní stav. Edukace a informovanost o celiakii jsou také důležité, aby lidé s touto podmínkou mohli žít plnohodnotný a zdravý život.