Co způsobuje vysoký krevní tlak

07.12.2023

Nikdy jsem nebyl neurotickou osobou a nikdo v naší rodině vysoký krevní tlak nemá.

Co způsobuje vysoký krevní tlak

Zvýšený krevní tlak je známkou toho, že něco není v pořádku s oběhovým systémem, tedy se srdcem a s krevními cévami. Vysoký krevní tlak může být znamením několika různých problémů.

Je to v jistém smyslu podobné horečce; také ji může způsobovat vícero různých příčin, například zanícený prst u nohy anebo zápal plic či běžné nachlazení.

Abyste lépe pochopil změny, ke kterým ve vašem těle dochází, a to při jakékoliv úrovni krevního tlaku, zkuste si představit srdce jako mechanickou pumpu a krevní cévy jako pružné hadice, které mají řadu odboček nejrůznějších velikostí.

Toto srovnání je sice značně zjednodušené, ale pomůže vám pochopit, proč dochází ke změnám v krevním tlaku a jak se tento tlak léčbou reguluje. V rámci tohoto systému mohou nastat tři změny, které vedou k zvýšení tlaku v "hadicích.V případě srdečního svalu toho lze dosáhnout vyplavením adrenalinu do krevního řečiště. K tomu dochází, jsme-li emocionálně rozrušeni anebo zvýšíme-li svoji fyzickou aktivitu. Tato dočasná reakce zvýšením tlaku je nutná pro dobrou funkci organismu a není v žádném případě škodlivá. Když stimulující aktivita ustane, krevní tlak se vrátí na nižší hodnotu, která je pro zdravé lidi normální.

Druhým způsobem, jak lze zvýšit tlak, je přidání další tekutiny do systému. Krevní cévy, podobně jako pružné hadice, se rozšiřují pod tlakem zvýšeného množství procházející tekutiny, což vede ke zvýšení tlaku v nich. Čím více tekutiny cévy obsahují, tím je tlak vyšší. Podobně zvýšený objem tekutin způsobuje roztažení pružných krevních cév v těle. Jedním z hlavních faktorů, který přímo ovlivňuje množství tekutin v oběhovém systému, je příjem soli. Sodík obsažený v soli přitahuje vodu do krevních cév, což vede ke zvýšení krevního tlaku. Tento zvýšený tlak trvá několik dní, dokud tělo nevyloučí sůl a nadbytečné tekutiny potem a prostřednictvím ledvin. Pokud konzumujeme sůl každý den, i v malých množstvích, může zůstat tlak trvale zvýšený.