Vysoký krevní tlak a zdravý životní styl

07.12.2023

Na začátku studie, se psal rok 1991. Všechny ženy, které se účastnily studie, měly normální krevní tlak (pod 120/80), netrpěly cukrovkou, srdečním onemocněním ani rakovinou.

Vysoký krevní tlak a zdravý životní styl

Tyto ženy poté vědci čtrnáct let sledovali. Během této doby se u 12 319 z nich rozvinula hypertenze. U těch žen, u kterých se vysoký krevní tlak neobjevil, byla častější konzumace množství ovoce, zeleniny, ořechů a luštěnin. Používaly nízkotučné mléčné výrobky a celozrnné obiloviny, naopak nízká byla jejich spotřeba soli, sladkých limonád a tmavého masa. Ženy s normálním krevním tlakem měly také normální tělesnou hmotnost. Obvykle aspoň pětkrát týdně absolvovaly nejméně třicetiminutovou procházku. Současně neužívaly v nadměrném množství alkohol ani léky, jako je např. acetaminofen nebo aspirin. Každý prvek zdravého životního stylu přispíval svým dílem k tomu, že nedošlo ke zvýšení krevního tlaku.

Vědci vyčíslili, že v případě zahrnutí všech výše zmíněných pozitivních faktorů do životosprávy je možné počítat s redukcí výskytu hypertenze o 80 %. Medikace proti vysokému krevnímu tlaku dokáže snížit riziko mozkové mrtvice a infarktu, dokáže snížit i samotný krevní tlak. Ale každá farmakoterapie má vedlejší účinky a zatíží tělo jiným způsobem.

Pokud ale přejdete na zdravý životní styl, Výsledky se postupně dostaví. Budete se cítím lépe a Váš ošetřující lékař bude moci tyto léky třeba časem vysadit.