Jak snížit příjem soli

07.12.2023

Úprava stravy a životního stylu je zásadní pro zlepšení zdravotního stavu a eliminaci nemocí.

Jak snížit příjem soli

Cílená změna může snížit potřebu léků a v některých případech dokonce eliminovat nutnost jejich užívání. Obecně víme, že většina z nás nadměrně užívá soli a dochucovadel, ale změnit své návyky a přimět jíst rodinu jinak? Vybrali jsme pár doporučení a tipů.

Vyhněte se přidávání soli do vařených pokrmů, jelikož zelenina již obsahuje dostatečné množství solí. Je důležité vybrat správnou metodu přípravy, aby se zachovala jejich přirozená chuť.

Nechte solničku mimo stůl. Mnoho lidí si automaticky solí jídlo, aniž by ho nejdříve ochutnali.

Eliminujte mléčné výrobky z vaší stravy, protože ty bývají často přesolené, což platí obzvláště pro různé druhy sýrů.

Vyhněte se konzumaci zpracovaného masa, jako jsou konzervy, salámy, párky a uzeniny, které obsahují vysoké množství soli. Toto platí i pro domácí přípravu masa, která obvykle vyžaduje velké množství soli. Doporučuje se proto vyřadit maso a masné produkty z vašeho jídelníčku.

Nepoužívejte konzervovanou zeleninu z obchodů kvůli vysokému obsahu soli. Preferujte doma konzervovanou zeleninu.

Omezte konzumaci potravin obsahujících chemické látky s vysokým obsahem sodíku, jako je glutaman sodný, který se často vyskytuje v polévkách "v sáčku" a ve vegetě.

Vyhněte se soleným snackům, jako jsou krekry, chipsy nebo ořechy. Omezením soli můžete také snížit riziko vzniku rakoviny