Diabetická polyneuropatie IV.

08.09.2023

Diabetická polyneuropatie se nedá úplně vyléčit.

Diabetická polyneuropatie IV.

Diabetická neuropatie a prevence

Diabetickou neuropatii je možné pouze předcházet. Pokud se zlepší vyrovnání diabetu, mohou se s časem mírně zmírnit nebo dokonce vymizet bolestivé pocity a brnění v končetinách. Postup, jak upravit vyrovnání diabetu, se liší u pacientů s diabetem 1. a 2. typu. Rozvoj neuropatie je však rozhodující, jak moc se podaří dlouhodobě přiblížit normálním hodnotám glykémie.

Regeneraci již zaniklých nebo velmi poškozených nervových vláken zatím nebylo možné prokázat. Fyzická rehabilitace, vhodná pohybová aktivita a ochrana dolních končetin před poraněním však zlepšují funkci zachovaných nervů a brání dalšímu zhoršování stavu. Rehabilitace je důležitou součástí léčby diabetické polyneuropatie.

Neuropatickou bolest lze tlumit pomocí léků. Používají se přípravky odvozené od některých antidepresiv a léků používaných v léčbě epilepsie. Klinicky se osvědčily například léky obsahující gabapentin nebo pregabalin, které zároveň mají minimální nežádoucí účinky. V závažných případech mohou být účinná silnější analgetika, která však mohou vést k návyku. O jejich podávání by měl rozhodovat neurolog po zvážení možných rizik.

Existují omezené informace o účinku některých antioxidantů, jako například kyseliny alfa-lipoové nebo omega-3 mastných kyselin. Také se zkouší různé vitamíny, zejména ze skupiny B, někdy i injekčně. Tyto postupy nesou jen malé riziko, ale z pohledu diabetologa přinášejí spíše duševní uspokojení než skutečný efekt na neuropatii.

Snahou každého pacienta by mělo být diabetické polyneuropatii předejít za každou cenu. Když už to bolí, bude to bolet pořád. Lze pracovat pouze s intenzitou bolesti a snažit se ji zmírnit.