Druhy bolesti

08.09.2023

Bolest charakterizujeme podle typu nebo intenzity.

Druhy bolesti

Přestože bolest vychází za našeho subjektivního pocitu, lze ji charakterizovat a má svá dělení. Podle typu nebo intenzity. Je dobré o takové klasifikaci vědět, abychom dokázali u lékaře dobře svůj stav definovat a popsat.

Akutní bolest

Akutní bolest je bolest, která vzniká náhle. Je vlastně varovným signálem těla, že něco není v pořádku. Její trvání je krátkodobé, řádově hodiny až dny, maximálně však 3 – 6 měsíců. Je nečekaná a přichází bez varovných příznaků. Projevuje se zvýšeným krevním tlakem, zrychlením pulsu a dýchání. Patří k ní i zvýšené pocení a rozšíření zornic. Pokud se objeví akutní bolest v jisté části těla, reagujeme na ni zpravidla pohybem nebo křečí, která se nervy rozvádí po celém těle.

Akutní bolest dobře reaguje na léčbu analgetiky (léky proti bolesti), které se mají podávat v dostatečně vysokých dávkách. Při špatné a nedostačující léčbě akutní bolesti se může z malé bolesti stát téměř nesnesitelná chronická bolest.

Subakutní bolest

Jde o mezistupeň mezi akutní a chronickou bolestí, trvá cca 3 měsíce.

Chronická bolest

Chronická bolest nemá na rozdíl od akutní bolesti funkci varovného signálu. Sama se stává nemocí a její mírnění je tak vlastním cílem léčby.

Časté příznaky chronické bolesti:

  • Její trvání je delší než 3 – 6 měsíců
  • Je spojena s psychickými změnami (deprese, hypochondrie)
  • Nemusí mít jasnou příčinu
  • Je spojena s poruchami spánku, nechutenstvím
  • Hůře reaguje na léčbu analgetiky

Léčba chronické bolesti spadá do rukou lékaře – odborníka. Ten se zajímá o charakter bolesti, doprovodné příznaky i dosavadní léčebné pokusy. Poté sestavuje optimální léčebný plán.