Lékařský a celostní pohled na bolest

19.10.2023

Různým způsobem se na bolest dívá klasická medicína a celostní medicína

Lékařský a celostní pohled na bolest

Každý z nás si může vybrat, jak se k bolesti postaví. Někdo sáhne po léku proti bolesti, aby se bolest utišila, člověk mohl fungovat dál. A jiný člověk se pídí po příčině bolesti, aby odstranil ten zdroj, který ji způsobuje, i za tu cenu, že to bude trvat třeba déle a že bude muset opravdu zvolnit.

Pro znázornění konkrétního příkladu: když někoho bolí loket nebo koleno, 1. typ pacientů bude hledat fyzioterapeuta nebo chirurga. Zpravidla se udělá rentgen, fyzická kontrola hybnosti, ověří se, jestli tam není zánět, nebo lokální absces. Pokud není zánětlivé ložisko nebo chyba v kostech, doporučí se krémy s analgetikama, rehabilitace nebo trochu klidu a když to nepomůže tak obstřik.

2. typ pacientů a lékaři z oboru celistvé medicíny to vidí tak, že v těle souvisí všechno se vším. Zamýšlí se nad stravou, psychikou, stresem, životními situacemi, negativními zónami, doporučí pohybovou aktivitu, bylinnou terapii, prioritami osobní situace člověka. Většinou dlouze spolu hovoří o tom, jestli to mohou být signály těla k tomu, jaké aktivity a jakým směrem ten dotyčný dělá.

Jsou i lékaři, kteří se dívají na fyziologické problémy čistě fyziologicky, ale v mnohem větších souvislostech v rámci lidského těla. Takový úhel pohledu nám dovolí zamyšlení nad tím, co v těle vyvolá pocit bolesti. Bolest může způsobit náš mozek ve chvíli, kdy vznikne porucha v řídících centrech (to je ta část mozku, která v těle řídí autonomní nervový systém, tedy interakce mezi orgány a nemůžeme ji ovládat vůlí a myšlenkou).

Druhou možností je disfunkce základního hlavního orgánu lidského těla a tím je srdce. Srdeční sval nemá vlastní receptory bolesti, proto když je přetížené, nebo když se na srdci objeví porucha, vyvolá to bolest kloubů, aby to přimělo tělo k zastavení nebo zpomalení.

Loket je dobrým příkladem, protože speciálně bolesti tohoto kloubu jsou popisovány jako tenisový loket a objevují se často u tenistů. Jistá lékařská teorie hovoří o tom, že každý náraz tenisáku do rakety je velkou zátěží pro lidský organismus, a de facto každý otřes narušuje rytmus srdce. Proto je srdce přetížené. Ne že by to vadilo všem. Mnoho lidí, hraje tenis vesele a dlouhodobě, ale jsou lidé, kteří jsou na tyto údery citliví a činnost jejich srdečního svalu to jistým způsobem narušuje nebo omezuje. Pro takové srdce je potom problém udržet vlastní rytmus srdečních svalů a vyrovnat se s otřesy navíc.