Léčba, resp. kroky před medikací proti vysokému krevnímu tlaku

09.04.2024
Autor článku: MUDr. Gabriele Kováčiková

Léčba zahrnuje snížení příjmu sodíku, vyhýbání se stresu, omezení tuků a cukrů, preferenci rostlinné stravy a dostatečný příjem vápníku a draslíku. Je důležité udržovat zdravou hmotnost, omezit alkohol, kofein a kouření a pravidelně cvičit.

Léčba, resp. kroky před medikací proti vysokému krevnímu tlaku

Některé studie naznačují, že náboženská víra může snižovat krevní tlak. Přirozené metody léčby, jako je konzumace česneku a opalování, jsou také považovány za účinné.

Redukce příjmu sodíku je klíčová pro léčbu hypertenze. Je potřeba trvalé snížení příjmu soli pro dosažení zlepšení. Většina lidí konzumuje až čtyřikrát více soli, než je doporučováno. Dr. Lewis Dahl radí snížit příjem soli pod 1 gram denně, zatímco průměrná spotřeba je v rozmezí 10-14 gramů.

Nadváha je přímo spojena s rozvojem hypertenze, proto je doporučováno snížit tělesnou hmotnost na zdravou míru. Je také důležité vyhýbat se stresu a emocím, které mohou zvyšovat krevní tlak. Je doporučováno omezit konzumaci tuků a cukru.

Rostlinná strava je spojována s nižším výskytem hypertenze a dalších onemocnění. Dostatečný příjem vápníku, například ze zelené listové zeleniny, sóji, mrkve, petržele, sušených fíků a mandlí, chrání před vznikem hypertenze. Významný je i dostatečný příjem draslíku, který pomáhá vyplavovat sodík z těla. Zdroji draslíku jsou sójová mouka, sušené droždí, sušené meruňky, petržel, pšeničné otruby, mandle, rozinky, švestky, datle, rybíz, brambory, špenát, žampiony, vlašské ořechy, ovesné vločky, celozrnná mouka, banány a květák. Je důležité, aby při vaření draslík nebyl vyplaven s vodou.

Dále se doporučuje vyhýbat se konzumaci kávy, kofeinových nápojů a alkoholu, jelikož tyto látky mohou zvyšovat krevní tlak. Přestání kouření je pro hypertenzní pacienty velmi pozitivním krokem. Lidé, kteří přestanou kouřit, významně prodlouží dobu do první srdeční nebo mozkové příhody oproti těm, kteří nepřestanou.

National Heart, Lung and Blood Institute of National Institutes of Health z USA zdůrazňuje, že změna stravy a životního stylu by měla být prioritní, než se rozhodne o nutnosti užívání léků.

Autor článku

Geriatrie, Vnitřní lékařství

Oblíbený 1 uživateli