Zvládání změn jako součást zdravého života

09.04.2024

Rozhlédněte se, vše se mění. Roční období se mění, rostliny zvířata i lidé rostou, stárnou, odcházejí a přicházejí zase noví.

Zvládání změn jako součást zdravého života

 Je to přirozený koloběh, kterým změna prostupuje na každém kroku. Každý to ví. Když ale dojde na změny, které se týkají nás samých, často se koloběh zadrhne a my se změnám snažíme vyhnout, obzvlášť těm velkým, nebo je často dlouho odsouváme.

Proč změny nemáme rádi? 

Lidskou přirozeností je preferovat jistotu. Každá větší změna, na kterou v životě narazíme, nám ji narušuje, nemáme věci pod kontrolou. Prožíváme strach, nervozitu a někdy i odpor vůči nové situaci. Můžeme pociťovat obavy z neúspěchu či vlastního selhání. A to má často za následek, že potřebnou změnu odkládáme. Jenže pokud nám není v určité situaci dlouhodobě dobře a i přesto v ní setrváváme, popíráme tím sami sebe a čím déle tak žijeme, tím víc je to vyčerpávající. 

Odkládáním změn škodíte sami sobě

Že vám to něco nebo někoho připomíná? Odkládání změn ve svém životě zažil každý. Věděli jste ale, že pokud jste v takové situaci dlouho, může to mít negativní dopad na vaše zdraví? Nejčastějším z negativních důsledků bývá zvýšená hladina stresu a úzkosti. Pokud člověk nedokáže nebo nechce provést potřebné změny, postupně dochází ke zhoršení nálady a pocitu, že nemá život ve svých rukou. Nedostatek kontroly nad vlastním životem spolu s nedostatkem radosti z každodenních aktivit mohou dospět až k rozvoji depresivních stavů.

Ohroženo může být i fyzické zdraví

Dlouhodobý stres a úzkost mohou mít i fyzické důsledky. Bolesti hlavy, zažívací problémy, svalové napětí nebo dokonce zhoršení imunitního systému. Nezřídka se objevuje i nespavost, což má další negativní dopady na celkovou pohodu a kvalitu života.

Dnešní doba a její rychlé tempo jsou náročné, mnoho z těchto problémů už ani jako problémy nevnímáme. Je to ale zdvižený prst našeho těla, který upozorňuje ještě včas, abychom situaci změnili. Pokud jsme k tomuto varování hluší, mohou se postupně dostavit i závažná fyzická onemocnění jako srdeční choroby, vysoký krevní tlak, diabetické komplikace nebo autoimunitní onemocnění. Naučit se zvládat změny jako přirozenou součást našeho života je tedy cesta k psychické pohodě a fyzickému zdraví.

Jak na to? 

Zamyslete se nejprve nad tím, jaké změny ve vašem životě se vám již podařilo v minulosti zvládnout? Kde jste čerpali sílu a inspiraci pro další kroky? Co vám pomohlo najít odvahu pustit se do změn? Kdo vám byl tehdy oporou? Určitě ve svých odpovědích najdete něco, co můžete použít i dnes. Zároveň uvidíte, kolik jste toho již dokázali zvládnout a třeba zjistíte, že změny zvládáte dobře, jen jste nad tím nikdy takto nepřemýšleli. 

Vytvořte si plán

Velká změna je proces, který se nestane najednou, ale skládá se z mnoha malých změn a postupných kroků. Rozdělte si svoji změnu na malé části a ke každé z nich si napištěi co nejvíc detailů a jejich pořadí, v jakém je potřeba je realizovat. Následně pak části seřaďte, aby na sebe chronologicky navazovaly a získáte tak svůj základní plán jak změnu realizovat. Můžete si k němu doplnit i časový horizont a třeba i to, jak se za zvládnutí jednotlivých částí odměníte. 

Zapojte kouče, profesionála na změny

Některé změny zvládneme sami, u jiných je dobré využít podpory profesionála. Spolupráce s koučem může klientovi poskytnout nejen praktickou pomoc při řešení konkrétních problémů, ale také podporu a prostředky k dosažení hlubších a trvalejších změn v jeho životě. Proces změny pak bývá efektivnější a rychlejší a klient za podpory kouče dojde často mnohem dál, než si na začátku spolupráce uměl vůbec představit.

Vyzkoušejte to

Pokud je řešení změn ve vašem životě aktuální a uvažujete o zapojení kouče, zarezervujte si zde vstupní konzultaci, která pro vás bude s použitím kódu DOKTOR zdarma. Udělejte první krok k vaší úspěšné změně, spolu najdeme účinné řešení. 

Autor: Jana Janová, ACC