Laskavostí k radostnějšímu a spokojenějšímu životu

09.04.2024

Ve světě plném stresu a tlaku hledáme často způsoby, jak zlepšit své duševní zdraví a dosáhnout vnitřního klidu a štěstí

Laskavostí k radostnějšímu a spokojenějšímu životu

Jedním z nejmocnějších nástrojů, který máme všichni k dispozici, je LASKAVOST. Tento článek se zaměřuje na význam laskavosti a její úlohu v podpoře tvorby hormonu endorfinu, který je spojen s pocity radosti a spokojenosti.

Co je endorfin a jak laskavost ovlivňuje jeho tvorbu

Endorfin je hormon produkovaný lidským tělem, který má stejné účinky jako analgetikum a antidepresivum. Kromě toho má endorfin také schopnost vyvolat pocity euforie a radosti. Laskavost hraje klíčovou roli v podpoře tvorby endorfinu tím, že snižuje hladinu stresu a napětí v těle. Když jsme laskaví k sobě i k ostatním, uvolňujeme pozitivní emoce a podporujeme tvorbu endorfinu, což má za následek zlepšení našeho duševního stavu a celkového pocitu štěstí.

Praktické ukázky použití laskavosti směrem k sobě

1. Podpora sama sebe: místo abychom k sobě byli příliš tvrdí a kritizovali se za každou chybu, buďme k sobě laskaví. To znamená oslavujte své silné stránky a zároveň přijměte své nedostatky s porozuměním a soucitem. Buďte sám/sama sobě nejlepším podporovatelem a fanouškem.

2. Sebepéče: dopřejte si čas na odpočinek a regeneraci, aniž byste cítili pocit viny. Odpočinek je právo, ne odměna. Buďte laskaví k sobě tím, že si dopřejete čas na své zájmy a potřeby, aniž byste se odsoudili za to, že je to zbytečné a nemáte na to čas..

3. Sebepřijetí: každý máme své jedinečné vlastnosti a slabosti. Zapomeňte na dokonalost, přijímejte sami sebe takové, jací jsme, s láskou a laskavostí.

Praktické ukázky použití laskavosti směrem k ostatním

1. Empatie: naslouchejte ostatním s porozuměním a soucitem, aniž byste je soudili. Projevte laskavost tím, že jim poskytnete prostor pro vyjádření jejich emocí a projevíte jim podporu a porozumění.

2. Podpora: buďte pro ostatní oporou a povzbuzením v jejich obtížných chvílích. Projevte laskavost tím, že je podpoříte v jejich snahách a povzbudíte je k dosažení jejich cílů.

3. Sdílení radosti: Sdílejte svou radost s ostatními a projevte jim laskavost tím, že se s nimi budete radovat z jejich úspěchů a šťastných okamžiků.

Laskavost je klíčem k radostnějšímu a spokojenějšímu životu. Když jsme laskaví k sobě i k ostatním, podporujeme tvorbu hormonu endorfinu a zlepšujeme své duševní zdraví. Naučme se být laskaví každý den a šířit pozitivní energii kolem sebe, protože laskavost je nakažlivá a má moc změnit svět kolem nás.

Jako koučka a průvodkyně k duševnímu zdraví vám poskytnu individuální podporu na míru. Společně zapracujeme na vašem sebevědomí a vztazích, aby vám přinášely podporu, radost a naplnění. Nečekejte a udělejte první krok ke změně už teď.

Zarezervujte si vstupní konzultaci zdarma zde – při rezervaci použijte kód DOKTOR. 

Autor: Jana Dobšíčková