Jak dobít baterky jako rodič

09.04.2024

Být rodičem není snadné. Obzvlášť pro ty, kteří vnímají, jak důležitá a zodpovědná role to je.

Jak dobít baterky jako rodič

Právě tito rodiče jsou však nejvíce ohroženi přemírou nároků, které si sami na sebe kladou. Pocity viny z toho, že nedělají pro rodinu dost, přichází právě v těch chvílích, kdy si na chviličku dopřejí oddech, nebo kdy z jejich pohledu nejsou stoprocentní. V dlouhodobém hledisku se tyto pocity mohou projevit úbytkem energie, ztrátou životního elánu nebo dokonce celkovým vyčerpáním.

Pokud i vy jste takovým rodičem, pak Vám následující doporučení může pomoci zajistit si pocit radosti a uspokojení, které s dítětem během jeho vývoje zažíváte.

Na první místo patří Vaše potřeby

Nejdůležitější doporučení vyplývá z odpovědi na otázku, čí potřeby je třeba uspokojit jako první. V reálném životě mnohdy spatřuji chování rodičů, které je založené na principu „nejprve ti druzí, pak já“. Tohle je ale trochu past. Vzpomeňte na instruktáž od stevardky v letadle, kdy v krizové situaci byste měli nasazovat záchrannou masku nejprve sobě a pak až následně dítěti. V běžném životě tato paralela nemusí platit jen pro krizové situace. Stačí si jen vzpomenout na ty chvíle, kdy nemáte dostatek energie nebo se cítíte unavení. Platí, že pokud se pravidelně vydáváte ze svých sil, může být velice těžké se postarat o rodinu. V dlouhodobém horizontu to může zatížit nejen vaše zdraví, ale i narušit rodinné vztahy.

Buďte k sobě upřímní a položte si proto sami sobě otázku: „Jak opakovaně jednám právě v těchto chvílích. Dopřávám si oddech nebo v prvé řadě myslím na potřeby někoho jiného?“ Jak by to ovlivnilo váš život, kdybyste změnili pořadí a pomohli nejprve sami sobě?

Protože pokud si dovolíte změnit pořadí, čí potřeby uspokojíte jako první, můžete doplnit nejen hladinu své energie a síly, ale také podpořit harmonii chodu celé rodiny. 

Ps. Rodič nemá být dokonalý, stačí když je dostatečně dobrý.

.Zarezervujte si vstupní konzultaci zdarma pomocí promo kódu DOKTOR zde.


Autor: Magdalena Václavová