Prevence a rizikové faktory cévní mozkové příhody

11.12.2023

Takový byl název panelové diskuse u kulatého stolu, pod záštitou místopředsedy výboru pro zdravotnictví Pharm. Dr. Petra Fifky v budově Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kterého jsme se zúčastnili i my. Program naplnily přednášky odborníků komplexní péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou.

Prevence a rizikové faktory cévní mozkové příhody

Cévní mozková příhoda je komplikace, která se týká především starších lidí, přesto je přibližně 10 – 15% pacientů ve věku od 18 – 50 let. Někteří z těchto pacientů se účastnili osobně této konference a sdíleli své zkušenosti, popisovali své pocity a vnitřní postoje a snažili se svým způsobem varovat ostatní před rizikovými faktory a dát naději jiným postiženým.

Videozáznam z konference můžete sami shlédnout na tomto linku.

Video ke shlédnutí zde

Odborné příspěvky od uznávaných odborníků jsem na takové akci očekávala, stejně tak výklad o tom, co se v těle děje při mozkové mrtvici, jaké jsou příznaky i rizikové faktory. Co mě nejvíc překvapilo byl akcent na důležitost pohybu. Největším překvapením pro mě byla přednáška paní MUDr. Ivony Angerové „Pohyb jako všelék“ která se zabývala tím, jak velkou funkci v našem organismu mají svaly, proč je důležitá jejich aktivita, co produkují za látky a jak velký vliv mají na okysličení a prokrvení našich tkání.

Na její slova volně navázal se svojí vlastní zkušeností pacient po cévní mozkové příhodě, pan Lukáš Barda, který mj. zmínil, že jako mladý zaměstnaný ajťák, bez alkoholu, bez kávy, bez drog a bez genetických předpokladů, žil zcela vytížen, pod tlakem a bez pohybu. Pravděpodobně je to tak, že absence pohybu byla jednou z hlavních příčin vzniku cévní mozkové příhody. Kéž by se z toho poučili jiní zaměstnaní a přetížení, mladí jedinci. Opravdu je důležité se každý den jít aspoň projít.  

Z diskuse vyplynulo, že nejdůležitější na celém procesu při obtížích je rychlost. Jak rychle se může dostat profesionální lékař k pacientovi, který je postižen cévní mozkovou příhodou. Čas je naprosto zásadní pro větší naději na uzdravení a eliminací následků a dlouhodobých potížích. Popisovali, jaké to, když je ten software v hlavě potom porouchaný. Proto je nutné znát základní příznaky cévní mozkové příhody, a když je potřeba a vidíme, že to člověk potřebuje, zavolat co nejdříve záchranku. Důležité je příznaky dobře popsat na dispečink linky 112.

Když už se postižený člověk dostane do sanitky, naši lékaři se o pacienta dobře postarají. Máma služby a celý systém pomoci pro tyto situace na špičkové světové úrovni.

Jako problémová fáze je označována ta před sanitkou. Bohužel bylo řečeno, že až 70% lidí nezná příznaky cévní mozkové příhody, proto se k tématu určitě vrátíme. Připravíme pro Vás informace o prevenci, důležitosti pohybu, stravy i aktivity. Příznaky cévní mozkové příhody rozebereme samostatně.

Tiskovou zprávu o pořádané panelové diskusi u kulatého stolu naleznete v pdf příloze. 

Iveta Hybšová, 

účastník panelové diskuse za tým Doktor.cz

Tisková zpráva ke stažení zde