Příčiny a léčba angíny

30.05.2023

Angína je velmi známá také jako akutní tonzilitida. Jde o nepříjemné zánětlivé onemocnění hltanu, které postihuje především mandle a hltanové tkáně.

Příčiny a léčba angíny
Toto onemocnění je často způsobeno infekcí bakteriemi nebo viry, jako je streptokok skupiny A. Angína se projevuje bolestí v krku, zarudnutím mandlí, otokem a tvorbou bílých nebo žlutých hnisavých ložisek na mandlích.

Příznaky angíny mohou zahrnovat také horečku, bolesti hlavy, únava, potíže s polykáním a zvětšené mízní uzliny v krku. Pro potvrzení diagnózy může lékař provést fyzikální vyšetření hrdla a případně odebrat vzorek k testování. Přesná příčina angíny je důležitá pro volbu vhodné léčby.

Léčba angíny závisí na příčině onemocnění. Pokud je angína způsobena bakteriální infekcí, je často předepsán kurz antibiotik, které mají za úkol zabít bakterie a snížit závažnost příznaků. U virové angíny je léčba zaměřena na zmírnění příznaků a posílení imunitního systému. Klid na lůžku, dostatek tekutin, léky proti bolesti a horečce a oplachování úst roztoky na bázi soli mohou pomoci zmírnit nepříjemné symptomy.

Prevence angíny spočívá v dodržování hygienických opatření, jako je pravidelné mytí rukou, vyhýbání se kontaktu s nemocnými lidmi a používání osobních hygienických prostředků. Zvláště u dětí je důležité vzdělávat je o správné hygieně a naučit je správně se starat o své zdraví.

V případě podezření na angínu je důležité vyhledat lékařskou pomoc a dodržovat předepsanou léčbu. Neodborným samočasem může dojít k komplikacím, jako jsou abscesy v krku nebo infekce srdce a ledvin. Angína je časté onemocnění, které se však s vhodnou léčbou a prevencí dá úspěšně zvládat.