Tachykardie

20.07.2023

Tachykardie je stav, při kterém dochází k nadměrně rychlému srdečnímu tepu.

Tachykardie

Tachykardie je stav, při kterém dochází k nadměrně rychlému srdečnímu tepu. Tato podmínka může být přechodná nebo chronická a může mít různé příčiny. V tomto článku se budeme podrobněji zabývat tachykardií, jejími typy, příznaky a možnými léčebnými přístupy.

Srdeční tep je řízený elektrickým systémem v srdci, který řídí srdeční stahy. Normální srdeční tep se pohybuje mezi 60 a 100 tepy za minutu. Při tachykardii se srdeční tep zrychluje nad 100 tepů za minutu.

Existuje několik typů tachykardie, z nichž každý má svou vlastní příčinu a mechanismus. Některé z nejběžnějších typů tachykardie zahrnují:

1. Sinusová tachykardie: Jedná se o zrychlený srdeční tep, který je stále řízen sinusovým uzlem v srdci. Může být způsoben fyziologickými faktory, jako je fyzická aktivita, stres, horečka nebo dehydratace.

2. Supraventrikulární tachykardie (SVT): Tento typ tachykardie je způsoben abnormální elektrickou aktivitou nad srdečním komorovým svalstvem. Může se projevovat jako náhlé a nepravidelné srdeční palpitace a může být vyvoláno různými faktory, včetně emocionálního stresu, kofeinu, alkoholu nebo srdečních vad.

3. Fibrilace síní (AF): Jedná se o nejčastější typ srdeční arytmie, při které dochází k nepravidelné a chaotické aktivitě síní. Může být spojena s rizikovými faktory, jako je věk, hypertenze, srdeční choroby nebo obezita.

4. Komorová tachykardie: Tento typ tachykardie je spojen s nebezpečnou a abnormální elektrickou aktivitou v srdečních komorách. Může být způsoben srdečními chorobami, poruchami srdečního vedení nebo užíváním určitých léků.

Příznaky tachykardie se mohou lišit v závislosti na jejím typu a intenzitě. Některé obecné příznaky zahrnují rychlý a nepravidelný srdeční tep, palpitace, dušnost, závratě, únava nebo pocit tlaku v hrudi. U některých lidí mohou tyto příznaky být mírné a snadno snížitelné, zatímco u jiných mohou být závažnější a vyžadovat lékařskou intervenci.

Léčba tachykardie závisí na jejím typu, příčině a závažnosti. Některé možnosti léčby zahrnují:

1. Vedení životního stylu: U některých lidí může změna životního stylu, jako je omezení kofeinu a alkoholu, snížení stresu, dostatečný odpočinek a zdravá strava, pomoci snížit frekvenci a závažnost tachykardie.

2. Léky: Existují různé léky, které mohou být předepsány k léčbě tachykardie. Patří sem antiarytmika, která pomáhají normalizovat srdeční rytmus, beta-blokátory, které snižují srdeční frekvenci, nebo vápníkové kanálové blokátory, které ovlivňují elektrickou aktivitu srdce.

3. Procedurální zákroky: V některých případech mohou být vyžadovány procedurální zákroky, jako je elektrofyziologická studie (EPS) nebo ablance, které mají za cíl odstranit abnormální elektrickou aktivitu srdce.

Je důležité, aby tachykardie byla diagnostikována a řízena odborníkem na srdeční zdraví. Některé případy tachykardie mohou být závažné a vyžadov

at průběžnou léčbu a monitorování. Pravidelné kontroly u kardiologa, dodržování lékařských pokynů a vhodné změny životního stylu mohou pomoci snížit riziko komplikací a udržet srdeční zdraví.