5 tipů jak léčit kašel

18.10.2023

Noční kašel je vyčerpávající pro děti a trápí i rodiče.

5 tipů jak léčit kašel

Dráždění v krku a na průduškách nutí děti si ulevit zakašláním a nemohou si tak pořádně odpočinout. Tady je 5 tipů, jak zastavit noční kašel:

  1. Nasaďte správnou léčbu: Pokud jde o vlhký kašel, podpořte přes den vykašlávání. Pokud jde o suchý kašel, zvolte tzv. antitusika – tedy léky na suchý kašel. Pokud si nejste jistí, o jaký kašel se jedná, konzultujte to s vaším pediatrem.
  2. Léky na usnadnění vykašlávání a rozpouštění hlenu: Pouze podávejte do 17:00, protože podporují čištění průdušek. Před spaním je můžete vyměnit za antitusika.
  3. Při spaní mírně podložte hlavu a krk: Ve vodorovné poloze dochází totiž k hromadění hlenu v krku, což spouští reflexy kašle a dítě se dostává do kolotoče kašlání.
  4. Dbejte na kvalitu ovzduší v pokoji: Suchý vzduch dráždí sliznice a vyvolává záchvaty kašle, proto zvlhčujte pomocí zvlhčovačů vzduchu nebo difuzérů. Navíc přidejte pár kapek éterického oleje. Dráždění ke kašli spouští také smog, prach a roztoče, a to hlavně u alergiků a astmatiků. V tom případě je skvělým pomocníkem čistička vzduchu.
  5. K lékům kašel přidejte v noci antihistaminika 1. generace: Například léčivá látka dimetinden pro zklidnění a sedativní účinek. Pomůže v případě, kdy kašel vyvolává oteklé sliznice.