Typy kašle

09.09.2023

Jaké jsou základní druhy kašle?

Typy kašle

Základní druhy kašle jsou suchý a vlhký. Suchý kašel je velmi dráždivý, proto dítko vyčerpává. Při suchém kašli nedochází k odstraňování hlenu z dýchacích cest a není tedy prospěšný. U vlhkého kašle naopak podpořte vykašlávání a uvolňování hlenu, pomáhá to plicím se vyčistit. Dopřejte svému dítěti tu správnou formu úlevy od kašle, kterou zrovna potřebuje.

Suchý kašel u dětí

Příznakem suchého kašle je dráždivost. Suchý kašel je pro dítě nesmírně vyčerpávající, protože se namáhají svaly břicha a hrudníku. Děťátko je nesmírně unavené a potřebuje si odpočinout, ale to mu dráždivý kašel neumožňuje. Proto je podrážděné, pláče a nenechá vás spát. Kašel je k večeru občas silnější a neustává a dítě nemůže usnout. Ulevte mu a použijte kapky nebo sirupy na kašel. Ty neproduktivní kašel zastaví a pomohou vašemu dítku nerušeně spinkat.

Vlhký kašel u dětí

Následuje většinou po suchém kašli. Pro vlhký kašel je příznačná tvorba hlenu. Kašel hlen vytlačuje směrem ven a dochází k jeho vykašlávání. V této fázi kašel u malého nepotlačujte, naopak podporujte odkašlávání sirupy na uvolnění hlenu a navýšením pitného režimu. Udělejte nemocnému dítěti třeba dětský bylinný čaj z lípy, heřmánku nebo třeba fenyklu.

Pro snadnější orientaci doporučujeme navštívit webovou stránku www.lecimekasel.cz a vyplnit si orientační test. Měli byste na základě toho dojít k tomu, jaký kašel Vás trápí a jak ho správně léčit. V každém případě ale doporučujeme konzultaci vašich kroků s lékařem.