Kašel u miminka

13.09.2023

Kašel někdy trápí i maličké děti i jejich rodiče.

Kašel u miminka

Kašel někdy trápí i maličké děti a jejich rodiče, kteří nešťastně sledují, jak jejich dítko trápí. U těchto nejmenších dětí je spouštěčem kašle velmi často zadní rýma stékající do krku. Léčba rýmy u kojenců proto léčbu kašle musí nutně doprovázet. Nosánek dítku čistěte mořskou vodou, na hleny používejte nosní odsávačku.

Kašel u kojenců by rodiče neměli podceňovat. Doporučuje se, aby kašel u dětí do 6 měsíců věku vždy vyšetřil lékař. Na suchý kašel u miminka existují léky, které je možné podávat už od 2 měsíců věku (například s léčivou látkou butamirát). Vždy je ale potřeba řešit příčinu kašle s lékařem.

Kašel u batolat mezi 1. a 3. rokem věku mohou rodiče řešit samoléčbou, stále je však vhodné konzultovat potíže s pediatrem.

U suchého kašle bez hlenů dávejte dítěti kapky nebo sirup s léčivou látkou butamirát, od 2 let i levodropropizin.

Děti ale mnohem častěji trápí vlhký kašel, při kterém dochází k vykašlávání hlenu. Podpořit vykašlávání by měly kapky a sirupy s obsahem léčiva ambroxolu nebo břečťanové kapky a sirupy a další bylinné léky na kašel s extrakty z tymiánu, pelargonie, jitrocele, fenyklu nebo mateřídoušky.

Pokud kašel trápí i Vaše miminko, měli byste své kroky a případné léky konzultovat s Vaším lékařem. Určitě není dobré různé léčivé přípravky testovat a měnit a zkoušet s nadějí, že to už druhý den bude dobré. I léčba kašle trvá několik dní a o všem, co svému miminku dáte, by minimálně vědět, ne-li spíš rozhodnout Váš pediatr.