ADHD u dospělých

08.06.2023

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) je neurovývojová porucha, která se tradičně spojuje s dětstvím, ale může přetrvávat i v dospělosti.

ADHD u dospělých

U dospělých se ADHD projevuje různorodě, s odlišnými symptomy ve srovnání s dětstvím. Dospělí s ADHD často trpí problémy s pozorností, impulzivitou a hyperaktivitou. Můžou mít potíže s udržováním soustředění, organizací, plánováním a dokončováním úkolů. Impulzivita se může projevovat jako náhlé rozhodnutí bez zvážení následků, potíže s ovládáním emocí a obtížnost v dodržování pravidel.

Mezi další projevy ADHD u dospělých patří neklid, podrážděnost, problémy s řízením emocí a náchylnost k rizikovému chování. Někteří jedinci mohou mít také poruchy spánku, nízkou sebeúctu a potíže v partnerských a pracovních vztazích.

Přesné příčiny ADHD nejsou známy, ale kombinace genetických a environmentálních faktorů se předpokládá. Změny v neurotransmiterovém systému mozku, zejména v souvislosti s dopaminem a noradrenalinem, jsou spojovány s vývojem této poruchy.

Diagnóza ADHD u dospělých je často komplexní a zahrnuje důkladné vyšetření psychického a neurologického stavu. Diagnostika se opírá o zhodnocení symptomů, podrobný klinický rozhovor a vyloučení dalších příčin.

Terapie ADHD u dospělých je multidisciplinární a zahrnuje kombinaci farmakoterapie a psychoterapie. Stimulační léky, jako je metylfenidát nebo amfetaminy, jsou běžně používány ke snížení symptomů. Kromě toho se mohou využívat různé formy psychoterapie, jako je kognitivně-behaviorální terapie, která pomáhá zlepšit organizační dovednosti, zvládání emocí a komunikační schopnosti.

Pro dospělé s ADHD je důležitá také významná podpora ze strany rodiny, partnera a dalších blízkých osob. Poskytování informací, poradenství a

 vytváření podpůrného prostředí je klíčové pro zvládání výzev spojených s touto poruchou.

Vědecký výzkum ADHD u dospělých pokračuje a cílem je lepší porozumění této poruše a jejích důsledků. Přestože ADHD může být pro jedince zátěží, vhodná léčba a podpora mohou pomoci snížit symptomy a zlepšit kvalitu života.