Děti a rodinná atmosféra o Vánocích

04.01.2024

Vánoční období nám často přináší hektický spěch, nekonečné nákupy a shon za dokonalým úklidem a přípravami. Domnívám se, že Vánoce by neměly být synonymem stresu a vyčerpání, nýbrž časem klidu, lásky a sdílení s rodinou. Souhlasíte?

Děti a rodinná atmosféra o Vánocích

Dokonalé Vánoce

Mnohdy se v našich životech upínáme k dokonalosti, a to i v přípravě Vánoc. Toužíme po blýskavých dekoracích, nádherně zabalených dárcích a kulinářských kreacích. Avšak neměli bychom zapomínat, že hlavním poselstvím Vánoc je radost, a ta nespočívá v dokonalosti, ale v jednoduchosti a společném čase stráveném s rodinou.

Děti jsou pravděpodobně nejvíce vzrušené a nadšené právě z vánočního období. Cukroví, psaní Ježíškovi, koledy, kouzelná atmosféra, dárky. Ovšem to, co děti skutečně potřebují, není dokonalý dárek nebo luxusní ozdoby, ale klidná a milující atmosféra domova. Maminko a tatínku, zkuste nechat stranou stres z dokonalého úklidu a dejte dětem pocit, že jsou milované a vánoční čas strávený s nimi je pro vás tím nejlepším dárkem.

Vánoce jsou také časem tradic a rituálů. Každá rodina může mít své jedinečné zvyky, které vytvářejí pouto mezi generacemi. Ať už jde o společné pečení vánočních cukroví, sledování oblíbených vánočních filmů, lití olova nebo tradiční rodinnou večeři, vytvoření těchto rituálů přináší rodině stabilitu a pocit sounáležitosti.

Vánoce patří vám a vaší rodině

Před Vánoci často mnozí z nás upadají do pasti myšlenek na to, co si budou ostatní myslet o našich přípravách. Co když naše vánoční dekorace nebudou dostatečně vkusné? Co si sousedé a kamarádi pomyslí o naší výzdobě a o tom, že jsme zvládli upéct jen perníčky, zatímco oni mají dvanáct druhů?

Není důležité to, co si myslí ostatní, ale jak se cítíme my sami a naše rodina. Nenechte se unést tlakem společenských očekávání. Místo toho se zamyslete nad tím, jak byste chtěli, aby váš domov vypadal a jaký by měl být váš společně trávený čas.

Dávejte dětem prostor pro vyjádření svých přání

Děti mají někdy úplně odlišnou představu o Vánocích než dospělí. Zkuste se jich zeptat, jak si představují opravdu šťastné a veselé Vánoce. Jejich odpověď vás možná překvapí. Někdy si totiž mohou přát úplně obyčejné věci. Třeba cítit se šťastně a jen trávit čas se svou rodinou nebo speciální aktivitu, která není spojená s nákupy a shonem. Dávání prostoru dětem pro vyjádření jejich přání může vytvořit skvělý a pevný základ pro nejen společné vánoční zážitky.

Najděte čas pro sdílení a upřímnost

Vánoce jsou ideálním časem pro sdílení myšlenek, pocitů a přání. Zeptejte se svých dětí, co by pro ně znamenalo nejvíce, a buďte otevření novým tradicím a zážitkům. Umožněte si být upřímní ohledně svých očekávání a podělte se o své představy o ideálních Vánocích.

Pokud jste dospělí, zkuste se na Vánoce znovu podívat očima dítěte. Jak byste si přáli prožít tento čas, kdybyste byli znovu malými? Co by vám udělalo radost? Občas může být jednoduchá a autentická radost dětství tou nejlepší a nejkrásnější připomínkou toho, co jsme jako dospělí mohli na Vánocích ztratit.

Pamatujte si, že Vánoce jsou především o lásce, radosti a společném sdílení. A pokud je to alespoň trochu možné, udělejte tyto svátky pro sebe a svou rodinu takovými, jakými byste si je přáli mít. Na chvilku se zastavte, zavřete si oči a přemýšlejte o tom, jaké to bylo, když jste jako děti trávili Vánoce se svou rodinou a blízkými. Co se vám vybaví? Na co rádi vzpomínáte? A můžete alespoň něco z toho přenést nejen do letošních Vánoc? Věřím, že ano. Krásné Vánoce!

Psychotereputka Adéla Šauerová

www.terapieadela.cz

www.hnizdozdravi.cz