Akutní kašel u dětí

18.10.2023

Akutní kašel je nejčastěji projevem infekce horních cest dýchacích. Většinou je spojený s rýmou a lehce zvýšenou teplotou.

Akutní kašel u dětí

Bývá převážně virového původu a mívá nekomplikovaný průběh. Léčba není nutná. U novorozenců a kojenců je důležité udržovat průchodnost nosu, aby nedocházelo k problémům s příjmem potravy. Nadměrné polykání hlenů (zejména u malých dětí, které neumějí smrkat a odkašlávat) může vést k nechutenství, odmítání perorálního příjmu a zvracení. Následně může dojít až k dehydrataci a metabolickému rozvratu.

Akutní laryngitida je zánětlivé onemocnění hrtanu (larynx), které často následuje po infekci dýchacích cest, například po nachlazení nebo chřipce. Hrtan obsahuje hlasivky, které umožňují mluvení a zpívání, a jeho zánět může ovlivnit hlas a způsobit další symptomy.

  • Hlavní příznaky akutní laryngitidy obvykle zahrnují:
  • Chraptivý hlas nebo ztráta hlasu
  • Podráždění a bolest v krku
  • Náhle vzniklý drsný, štěkavý kašel, který vzniká v zúžení mezi subglotickými slizničními valy (suchý, neproduktivní)
  • Typicky začíná v nočních hodinách buď z plného zdraví nebo při lehkém respiračním infektu;
  • postupně stoupá sekrece hlenu a kašel se mění ve vlhký, tím vzniká potřeba odkašlávání
  • Někdy lehká horečka a celková únava
  • Většinou je akutní laryngitida způsobena viry a obvykle se zlepší sama během několika dnů až týdne. Léčba je často symptomatická a může zahrnovat odpočinek hlasivek, hydrataci, a užívání léků na zmírnění bolesti, jako jsou některé volně prodejné léky proti bolesti a zánětu.
  • Pokud je laryngitida způsobena bakteriální infekcí, která je ale mnohem méně častá, mohou být nutná antibiotika
  • Je-li akutní laryngitida způsobena viry a obvykle se zlepší sama během několika dnů až týdne

Akutní bronchitida; to je zánětlivé onemocnění dýchacích cest, konkrétně bronchií, což jsou středně velké trubice vedoucí vzduch do plic. Tento zánět obvykle následuje po virové infekci, jako je nachlazení nebo chřipka.

Zánět paranazálních dutin; známý též jako sinusitida. Je to zánětlivý stav postihující jednu nebo více dutin (sinusů) nacházejících se v oblasti kolem nosních průchodů. Tyto dutiny jsou v normálním stavu naplněné vzduchem, ale když dojde k zánětu, mohou se plnit hlenem, bakteriemi, viry a dalšími patogeny. Sinusitidy může být akutní  (trvající méně než 4 týdny), subakutní (4-12 týdnů), chronická (více než 12 týdnů) nebo rekurentní (několik vracejících se epizod ročně).

Aspirace, což v medicíně často odkazuje na vdechnutí cizího materiálu do dýchacích cest (průdušnice (trachea) a plicní sklípky. Aspirace může být velmi nebezpečná a může vést k řadě komplikací.