Alternativní léčba bolesti

08.09.2023

Přístupy léčby dlouhodobé bolesti zahrnují i operace a další invazivní zákroky.

Alternativní léčba bolesti

K těmto možnostem se lékaři přiklánějí až po selhání ostatních možností léčby. Možnosti chirurgických zákroků jsou široké, od operací míchy až po použití gama nože. K takovým zákrokům se sahá až v krajních případech, ale většinou se jedná o zákrok v dané situaci nezbytný. V nějakém článku se budeme tématu věnovat detailněji.

Jsou ale i jiné metody, které nepatří na klasické medicíny. S otevřením hranic se pomalu posouvají i hranice přijatelného, a to se týká i některých oborů medicíny. I u nás už můžeme najít mnoho lékařů, kteří se věnují alternativním léčebným metodám. To se týká i řešení bolesti. Boj proti bolesti představují jako svůj základní cíl i alternativní metody nazývané akupunktura a akupresura.

Akupunktura

Akupunktura pracuje s působením na cca 2000 bodech lidského těla. Do těchto bodů jsou vpichovány dlouhé nerezové jehly. Obvykle se zavádí 5 až 20 jehel, které se nechají působit několik desítek minut. Pacienta tento zákrok nebolí, je při vědomí a s lékařem komunikuje. Dochází k určité interakci, kdy lékaři popisuje svoje pocity a změny stavu. Akupunkturu provádí vždy odborný atestovaný lékař, pacient si to nikdy nedělá sám.

Akupresura

Ze stejného principu vychází i akupresura, při níž se používá místo jehel tlak na tkáň. Jde o mechanickou aktivitu, kterou si dělá obvykle pacient sám, poté, co mu to někdo ukázal, nebo si sám nastudoval kde jsou jaké akupresurní body. Poměrně dobrý efekt je u těchto metod sledován zejména při bolestech hlavy a bolestech krční páteře. Akupunkturu i akupresuru je možné použít i k ovlivnění jiných bolestí.

Fakticky jde ale o přerušení nervového vlákna, kterým je veden ten pocit bolesti. Znamená to, že opakovaným mačkáním konkrétního bodu se přeruší nervová spojnice (což je cílem mačkání samotného) a přestane to bolet. Neznamená to, že by se odstranila příčina bolesti.

Přijmeme-li myšlenku, že bolest je primárně signálem těla, že uvnitř těla nefunguje a je někde nějaký problém, tak to něco nefunguje dál. Jenom to pacienta přestalo bolet.

Současná medicína poskytuje mnoho způsobů tišení bolesti. Umožňuje tak lékařům zvolit u pacientů individuální léčbu.