Co je to sekundární prevence?

03.04.2024

Základem sekundární prevence je včasná diagnostika, často nazýváno moderně screening.

Co je to sekundární prevence?

Včasné odhalení nádorového onemocnění, tedy ve stádiu, které je léčitelné, zaručuje vysokou šanci na úplné vyléčení. Když se objeví nádor, necítíme bolest, ani jiné symptomy. Tiše skrytě a pomalu roste v našem těle - mnohdy klidně i 5 až 10 let do objevení problémů. 

Proto musíme být aktivní, abychom ho dokázali objevit a lokalizovat včas. Součástí našeho běžného života by měla být aktivní samostatná kontrola případného nádorového bujení v našem těle. Nikdo jiný to nezařídí, jedině každý sám za sebe a pro své blízké.  

Novinkou na trhu jsou IVD testy pro domácí použití. Zařadili jsme je i do našeho programu domácích testů. Je to způsob, jak každému jedinci potvrdit, že je výsledek negativní a tělo pravděpodobně zcela v pořádku. Pokud je ale výsledek pozitivní, berme to jako informaci, že se v těle děje něco nezdravého. V takovém případě by měl pacient navštívit lékaře a dožadovat se preventivního screeningu nebo kompletního vyšetření. Panika ani hysterie nejsou na místě. Pozitivní výsledek testu by neměl přinést marnost, depresi, úzkost ani strach. Výsledek berte jako informaci, že je něco, co je třeba řešit a navštivte svého lékaře. Zcela jisté je, že u většiny případů má takový problém lékařské řešení a člověk bude zase zdráv.

Když se nádorové bujení objeví včas, je možné ho zcela vyléčit a člověk se může rychle vrátit do pracovního procesu. Jednoduchý domácí test Carcireagent je dostupný pro každého