Co patří do základní – primární prevence?

08.04.2024

Jde v zásadě o náš přístup ke zdraví. Na vznik nádorového onemocnění má vliv mnoho faktorů, jako je životní prostředí a životní styl.

Co patří do základní – primární prevence?

Nejvíce nás poškozuje kouření, pití alkoholu nedostatek pohybu, konzumace uzenin, nedostatek vlákniny ve stravě, stres, únava a sladké a energetické nápoje. Je důležité se těmto negativním vlivům co nejvíce vyhýbat. Nebo je úplně vyřadit ze svého života. 

Primární prevence je o životním postoji a životní stylu. Je na každém z nás, jak se k chceme k životu a ke svému zdraví postavit. Někdo svůj životní postoj komentuje hrdě slovy “Tělo musí jít do hrobu pořádně zhuntované!“ a chce si život užít plný doušky, ať to stojí, co to stojí. Jiný typ člověka je více opatrný, víc si uvědomuje dopad toho, co sní, vypije a co dělá, tak trochu se drží zpátky, aby se nezničil a tuší, že stáří bude asi vypadat adekvátně tomu, jak žil. Potom jsou lidé, kteří se dobrovolně zřekli všech neřestí, žijí „sterilně“ a do svého těla nepozřou nic, co by jakkoliv mohlo jejich zdraví zatížit nebo narušit.   

Souvisí s tím témata jako je frustrace, strach, požitky, prožitek, …  Samotný fakt, že život nám byl dán, musí ho projít každý sám za sebe, a je dobré si ho užít! Život je vzácný dar.   Každý si projde cestu tady na Zemi po svém. Mělo by to být aspoň trochu se ctí. Ale taky tak, aby bylo na smrtelné posteli na co vzpomínat! Je to úvaha k zamyšlení, je na každém, jak to cítí ve svém nitru. Pro každého je cesta jiná a musí si ji vybrat zcela sám. 

Téma primární prevence bych zakončila příměrem k primárnímu postoji k životu. Každý má právo naložit se svým životem tak, jak chce. Žijeme ve vyspělé zemi s velmi vysokou kvalitou lékařské péče, která je pro každého dostupná a k dispozici. Systém je nastavený tak, že nám lékař musí pomoc, pokud to naše tělo potřebuje, bez ohledu na to, jestli si za svůj aktuální zdravotní stav můžeme sami nebo ne. Ještě že tak!

Buďme zodpovědní sami k sobě. Věnujme pozornost prevenci, využijme nabídky domácí diagnostiky i následné screeningové péče. Řešme i nepříjemné situace včas. CARCIREAGENT testovací sada