Ochrana před sluncem

22.08.2023

Je důležité svoji pokožku při opalování správně ošetřovat a chránit, aby nám opalování nám neublížilo.

Ochrana před sluncem

Ultrafialové (UV) záření je forma světla, které je pro lidské oko neviditelné. UV záření se dělí na tři typy - UVA, UVB a UVC, z nichž každý má různé účinky na naši kůži. Nejnebezpečnější je UVB, které je hlavní příčinou spálení od slunce a může přispět k vývoji rakoviny kůže.

SPF, nebo faktor ochrany proti slunci (Sun Protection Factor), je měřítko, které ukazuje, jak dlouho může vaše kůže vydržet na slunci bez toho, aby došlo ke spálení. Například pokud by vaše kůže normálně začala citlivě reagovat na slunce po 5ti minutách, krém s SPF 30 by teoreticky poskytl 30krát delší ochranu.

Lidé se světlou kůží mají menší množství melaninu než lidé s tmavší pletí. Melanin je pigment, který dává kůži, vlasům a očím jejich barvu. Kromě toho melanin také chrání kůži před škodlivými účinky ultrafialového (UV) záření. Melanin funguje jako přirozený "opalovací krém" tím, že pohlcuje UV záření a rozptyluje ho. Lidé s tmavší pletí mají více melaninu, což jim poskytuje lepší přirozenou ochranu před UV zářením. Naopak, lidé se světlou kůží mají méně melaninu, takže jsou náchylnější k poškození kůže sluncem, včetně spálení od slunce a rakoviny kůže.

Jisté je, že čím jste světlejší typ, a máte melaninu spíš méně, tím vyšší faktor opalovacího krému musíte použít. Rozhodně však nestačí, namazat se ráno doma na celý den. Pro snadnější orientaci lze ochranný faktor krému násobit jistým počtem minut. Každý to má jinak, podle citlivosti kůže - podle fototypu. Obecně platí, že lidé s bledší pletí, světlými vlasy nebo pihy mají nižší odolnost vůči UV záření a měli by používat krémy s vyšším SPF. Tito lidé potom vyjdou ze základního výpočtu, že za normálních podmínek opalovací krém s SPF50 vydrží zhruba 50 minut.

Důležité je, že opalovací krém byste měli nanést půl hodiny předtím, než vyjdete na slunce, aby měl čas se vstřebat. Poté byste měli krém aplikovat vždy po koupání, a to i v případě, že je krém voděodolný

Nenosíte-li ochranné brýle, může dlouhodobé vystavení slunci poškodit vaše oči, zejména sítnici. Vyhněte se také opalování v nejžhavějších hodinách dne (mezi 12 a 14. hodinou), kdy je slunce nejintenzivnější.

Po dni stráveném na slunci je vhodné kůži hydratovat. Používejte krémy po opalování, které kůži zklidňují a doplňují odpařené tekutiny. Pokud dojde ke spálení, aplikujte chladivý gel s aloe vera nebo panthenol. V případě že jste v situaci bez možnosti první pomoci a zakoupení obvyklých lékařských nebo kosmetických produktů, můžete použít i chladivé hydratující složky mléčných výrobků, jako je tvaroh, jogurt nebo podmáslí. Dodají vaší kůži ztracené tekutiny, vláčnost a elasticitu