Zdravé opalování

30.05.2023

Jedině vhodná ochrana před sluncem může snížit riziko spálení kůže, předčasného stárnutí a vzniku kožních problémů, včetně rakoviny kůže.

Zdravé opalování

Prvním krokem k zdravému opalování je použití kvalitního opalovacího prostředku s dostatečnou ochranou proti UV záření. Opalovací prostředek by měl mít minimální SPF (sluneční ochranný faktor) 30 a měl by být aplikován na kůži v dostatečném množství a opakovaně během dne. Je důležité chránit všechny exponované části těla, včetně obličeje, krku, rukou a nohou.

Dalším důležitým aspektem zdravého opalování je vyhýbání se přímému slunečnímu záření v době nejintenzivnějšího UV záření, které je obvykle od 10 hodin dopoledne do 16 hodin odpoledne. V těchto hodinách je největší riziko spálení kůže a poškození DNA v buňkách.

Kromě opalovacího prostředku a vyhýbání se přímému slunci je také důležité používat další formy ochrany, jako jsou široké klobouky nebo sluneční brýle. Tyto doplňky pomáhají chránit kůži a oči před slunečním zářením a redukují riziko poškození.

Po opalování je důležité dát kůži dostatečnou péči. Použití hydratačních krémů nebo lotionů pomáhá udržovat vlhkost kůže a zklidnit případné podráždění. Pokud dojde k příznakům popálení sluncem, měli bychom se vyhnout dalšímu vystavování slunci a používat chladivé obklady nebo masti na hojení.

V neposlední řadě je důležité pamatovat na pravidelnou kontrolu pokožky a hledat příznaky neobvyklých změn, jako jsou nové mateřská znaménka, změny barvy nebo velikosti existujících znamének. Při podezření na kožní problémy bychom měli vyhledat odbornou lékařskou pomoc a konzultovat další postup.

Zdravé opalování je klíčové pro ochranu pokožky a prevenci kožních problémů spojených se slunečním zářením. Používání kvalitního opalovacího prostředku, vyhýbání se přímému slunci v době největšího UV záření, používání ochranných doplňků a správná péče o pokožku jsou základními kroky pro zdravé a bezpečné opalování.