Rizika slunečního přehřátí a význam hydratace

11.10.2023

Dehydratace nastává, když tělo ztrácí více tekutin, než kolik přijímá.

Rizika slunečního přehřátí a význam hydratace

To může být způsobeno nadměrným pocením, přílišným vypitím diuretik jako kávy nebo alkoholu, nebo nedostatečným příjmem vody.  

Doporučení ohledně množství tekutin se liší podle počasí, fyzické aktivity, věku a zdravotního stavu jedince. Obecně lze říct, že dospělý člověk by měl vypít 2 litry denně. Při zvýšené fyzické aktivitě nebo zátěži by to mělo být mnohem víc. V teple a tím spíš na přímém slunci dokonce daleko víc.  

Pokud se stane, že se člověk při opalování spálí, je to způsobeno hlavně tím, že se z jednotlivých buněk naší pokožky odpařuje voda, až se de facto vysuší. Když dodáme tělu vodu a zvýšíme příjem tekutin, trvá to organismu 24 hodin, než se mu podaří rozdistribuovat vodu do jednotlivých buněk. To je i důvodem značné únavy po opalování. Kromě případného přehřátí samotného je to o tom, že tělo musí vyvinout mnoho aktivit nad rámec obvyklých činností. Aby se se změnami teplot a s nadměrnou zátěží vypořádalo. Ano je to tak, opalování je stav, kdy odpočíváme. Ale naše tělo to potom musí pořádně odpracovat. Děje se tak zejména v době, kdy spíme a kdy jsou na výši funkce regenerace.    

Tělo potřebuje vodu k provádění mnoha základních funkcí. Voda je například klíčová pro regulaci tělesné teploty, transport živin do buněk, odstraňování odpadních látek z těla a mnoho dalších funkcí. Když má tělo nedostatek vody, tyto funkce mohou být narušeny.

Pokud je dehydratace mírná až střední, může se projevit únavou, suchým ústy a hrdlem, vzácným a tmavým močením a závratěmi. Vážná dehydratace je však závažným zdravotním stavem, který může vést k nízkému krevnímu tlaku, rychlému srdečnímu tepu, zmatenosti, letargii, apatii, nechutenstvím. Dehydrovaný člověk může být malátný, zmatený, dezorientovaný, může omdlít a  v nejhorším případě i zemřít. Máte-li podezření na vážnou dehydrataci zavolejte lékařskou moc.

V horkém letním počasí bychom se měli vyhnout alkoholu a kávě. Oba tyto nápoje zvyšují riziko dehydratace, protože fungují jako diuretikum. Tzn. Že jsou močopudné a podporují naše tělo ve vylučování tekutin. Navíc, když se napijeme ledového nápoje (jako je dobře vyhlazené pivo), tak tělo reaguje okamžitě malými krupičkami ledového potu na kůži, čímž tekutinu de facto vyloučí, a alkohol potom ještě přiměje tělo k dalšímu močení. Z toho důvodu je lepší se alkoholu vyhnout 

Když ležíme na pláži, neměli bychom zapomenout na ochranu hlavy. Ta by měla být ve stínu neustále. Pomůže nám jakákoliv pokrývka hlavy – čepice, klobouk nebo i mokrý ručník. Je to velmi důležité! V hlavě máme všichni mozek, a ten řídí autonomní funkce našeho těla.  

I když toto všechno víme, může se stát, že se nám to nepodaří dobře zorganizovat, zapomeneme nebo usneme na pláži, nebo to jen špatně odhadneme u rozečtené napínavé knížky, kdy čas letí svým vlastním tempem. Může dojít k přehřátí organismu. 

Při příliš dlouhém pobytu na slunci, v kombinaci s nedostatkem tekutina a nedostatečným ochlazováním našeho těla může nastat situace, která se nazývá sluneční úpal a úžeh. Sluneční úpal je způsoben nadměrným vystavením UV záření, které způsobuje popáleniny kůže, zatímco úžeh je systémová reakce těla na přehřátí, které může vést k vážným zdravotním komplikacím jako jsou závratě, nevolnost, a dokonce i ztráta vědomí.