Pohled pediatrů na kašel

08.09.2023

Kašel je opakující se prudký zvukový pohyb výdechu, který má za cíl uvolnění dýchacích cest nebo odstranění podráždění.

Pohled pediatrů na kašel
Společně s dalšími reflexy, které chrání a brání dýchací cesty, přispívá k udržení průchodnosti dýchacích cest. Kašel je běžným projevem respiračních onemocnění, spolu s pocitem dušnosti. Jedná se o reakci těla na podráždění nervových zakončení (receptorů), které jsou umístěné v různých oblastech dýchacího traktu. Tyto oblasti jsou citlivé na mechanické, termické, chemické a zánětlivé podněty. Kašel se může objevit jako odpověď na cizí tělesa, chladný či horký vzduch, páry, plyny nebo zánět. Vývojově se kašlací reflex formuje během prvních šesti týdnů života.
 
Samotný kašel začíná s hlubokým nádechem, následovaným uzavřením hlasivek. Tím se zvýší tlak v hrudní dutině. Při otevření hlasivek dochází k prudkému výdechu, kdy proud vzduchu rychle vyjde ven a při tom může vyplavit nečistoty z dýchacích cest. To je doprovázeno kolísáním tlaku v hrudníku, které se může odrazit i v oběhovém systému.
 
Kašel může mít různé charakteristiky a trvání. Dělíme ho podle toho, jestli trvá krátkou dobu, několik týdnů nebo déle. Může být suchý, když nevypadávají žádné hleny, nebo vlhký, když při kašli vychází ven hleny. Různé formy kašle mohou být způsobeny různými podněty.
 
Kašel klasifikujeme dle trvání:
akutní – bez ohledu na léčbu netrvá déle než 1 týden;
subakutní – bez ohledu na léčbu netrvá déle než 3–4 týdny;
chronický – trvající déle než 4 týdny.
 
A podle charakteru:
suchý (neproduktivní);
vlhký (produktivní);
štěkavý (akutní subglotická laryngitida);
zajíkavý, záchvatovitý (černý kašel).
 
Pokud se setkáte s problémem kašle, je dobré konzultovat svůj zdravotní stav s lékařem, aby bylo zvoleno vhodné léčebné postupy. Je to důležité pro zajištění vašeho zdraví a pohodlí.