Rakovina na počátku nebolí

03.04.2024

Preventivní prohlídky jsou velmi důležité pro včasné zjištění závažného onemocnění, jako je například rakovina.

Rakovina na počátku nebolí

CO to vlastně rakovina je? Je to skupina různorodých chorob. Buňky se přestanou chovat tak, jak mají a začnou nekontrolovatelně růst. Tato skupina buněk je jedinečná nejen rychlostí svého růstu a dělením, ale také praktickou nemožností našeho organismu ji zničit. Dalo by se říct, že nádorové buňky jsou do jisté míry imunní proti naší imunitě.

Někdy takové nekontrolované bujení může být neškodné, to u nezhoubných nádorů tukové tkáně. Na druhou stranu maligní tumory (zhoubné nádory) se rozrůstají do celého těla formou metastáz (vzdálených ložisek). Pokud je choroba objevena v pozdním stádiu, je ten probíhající proces možné jen s těží zastavit a nemoc není možné vyléčit. Proto je extrémně důležitá prevence zdraví a včasná diagnostika.  

Nedávno zveřejněná studie „Prevence rakoviny: Důvod neúčasti a vliv epidemie“ se zabývala vlivem civilizovaného období na preventivní prohlídky v rámci odhalování onkologických onemocnění. Lidé v té době odkládali návštěvy preventivních prohlídek z obavy před covidovou nákazou. To mělo vliv na současné chování, které trápí zdravotníky doteď.

Existují screeningové programy, ale skoro polovina lidí je zanedbává screeningy. Nejčastěji a plošně prováděné kontroly jsou screening rakoviny z tlustého střeva a děložního hrdla. Lidé svou absenci na preventivních prohlídkách zdůvodňovali tím, že nepociťují příznaky. To znamená, že nepochopili samotný smysl preventivního screeningu. To se týká zejména lidí nad 50 let a proto apelujeme na to, aby došlo k tomu, že to svým rodičům a prarodičům řeknete. Starejme se o sebe v rodinách napříč generacemi.

Jedním z důvodů absence preventivních screeningových prohlídek jsou určité bariéry, které respondentům brání v návštěvě (museli by jet na kontrolu příliš daleko, nemohou se uvolnit z práce, neměli pro ně volný termín atd.). Častým argumentem je také stud nebo strach z diagnózy.   

Strach ale není na místě, protože pozdě objevený nádor velmi snižuje šanci na možné uzdravení. Každý by měl chtít vědět, jaký je ho zdravotní stav, aby svoji situaci mohl včas a efektivně řešit. Zjištění rakoviny v rané fázi výrazně zvyšuje šanci na přežití.

Prevence je důležitá a pro naše zdraví naprosto zásadní. Každý sám je zodpovědný za své tělo, za svůj život, za svoje zdraví. Zodpovědnost bychom měli cítit vůči sobě samému, ale i vůči našim blízkým. Vážná nemoc má dopad na fungování celé rodiny. Když je člověk v nouzi a nevypadá to dobře, zamyslí se obvykle nad tím, jestli mohl udělat něco lépe, jinak, jestli si za ten stav může tak trochu sám. Naučme se dělat potřebné kroky včas, sami sobě i vůči blízkým.

Pojďme to otočit, zamysleme s nad svým tělem svým zdravím teď, každý sám. „Co můžu udělat proto, abych zůstal zdravý?“ Jak mám teď zjistit, jestli jsem zdravý nebo jestli je v mém těle něco, co bych měl řešit hned, dokud je na to čas? 

CARCIREAGENT testovací sada