Zlomenina, podvrknutí nebo vymknutí kloubů?

03.08.2023

Závažnější zranění, jako jsou zlomeniny, vymknutí kloubů a podvrtnutí, mohou být bolestivá a vyžadují okamžitou a adekvátní první pomoc.

Zlomenina, podvrknutí nebo vymknutí kloubů?

Rozpoznání a správná reakce na tyto situace je klíčová pro minimalizaci komplikací, rychlého zotavení a obnovení pohyblivosti postižené oblasti. V tomto odborném naučném článku se zaměříme na metody, jak rozpoznat a jak jednat při zlomeninách, vymknutí kloubů a podvrtnutí.

1. Zlomeniny

Zlomeniny jsou přerušení kontinuity kosti a mohou být úplné (když je kost rozdělena na dvě nebo více částí) nebo nepatrné (když je kost pouze prasklá). Rozpoznávání zlomenin zahrnuje následující příznaky:

  • Náhlá a silná bolest: Postižená oblast bude silně bolet a bolest se může zhoršit při pohybu.

  • Neschopnost používat postiženou část těla: Osoba nemůže pohybovat končetinou nebo postiženou částí těla normálně.

  • Deformace: V případě některých zlomenin může být postižená oblast deformovaná nebo odlišná od normálního tvaru.

  • Otok a modřiny: Otok a modřiny mohou být přítomny kolem zlomené oblasti.

  • Cvaknutí nebo škrábání: Některé typy zlomenin mohou být doprovázeny zvukem, jakoby docházelo k cvaknutí nebo škrábání kosti.

Při podezření na zlomeninu je důležité nepohybovat postiženou částí těla a vyhledat lékařskou pomoc co nejdříve. Zatímco čekáte na odbornou pomoc, můžete postiženou oblast opatrně podložit a upevnit v neutrální poloze pomocí polštářů, šátků nebo lůžkovin. Nenoste nic těžkého a neprovádějte žádné manipulace s postiženou oblastí.

2. Vymknutí kloubů

Vymknutí kloubů (dislokace) je stav, kdy se kosti spojené kloubem oddělí. Příznaky vymknutí kloubu zahrnují:

  • Náhlá bolest: Vymknutí kloubu je obvykle spojeno s prudkou bolestí v postižené oblasti.

  • Omezený pohyb: Postižená končetina nebo část těla nemůže být normálně pohybující.

  • Deformace: Vymknutý kloub může způsobit deformaci postižené oblasti.

Pokud dojde k vymknutí kloubu, je důležité nepokoušet se kloub sám zasunout zpět na místo. Manipulace s kloubem může způsobit další poškození. Místo toho je třeba kloub upevnit do polohy, ve které byl při vymknutí, a vyhledat lékařskou pomoc. Lékař s odborným zařízením a technikami vrátí kloub do normální polohy.

3. Podvrtnutí

Podvrtnutí (natržení vazu) je zranění kloubu způsobené nadměrným protažením nebo náhlým pohybem. Příznaky podvrtnutí mohou zahrnovat:

  • Bolest: Okamžitá bolest v postiženém kloubu.

  • Otok a modřiny: Otok a modřiny mohou být přítomny kolem kloubu.

  • Omezený pohyb: Postižený kloub nemůže být normálně pohyblivý.

První pomoc při podvrtnutí zahrnuje uklidnění postižené osoby a pozvednutí zraněné končetiny nad úroveň srdce, což pomůže snížit otok. Následně aplikujte studený obklad nebo ledový obal na postiženou oblast. Vyhledejte lékařskou pomoc, pokud je podvrtnutí silné, provází ho intenzivní bolest nebo otok neustupuje.

Závažnější zranění, jako jsou zlomeniny, vymknutí kloubů a podvrtnutí, vyžadují promptní první pomoc a odbornou lékařskou péči. Rychlá reakce a adekvátní postup jsou klíčové pro minimalizaci poškození, urychlení hojení a obnovení plné pohyblivosti. Pokud si nejste jisti, zda jde o závažné zranění nebo pokud máte pochybnosti o postupu první pomoci, vyhledejte lékařskou pomoc co nejdříve.