Zvládání popálenin a spálenin:

03.08.2023

Rady a postupy pro rychlou první pomoc při popáleninách různého stupně závažnosti a co dělat do příjezdu lékaře.

Zvládání popálenin a spálenin:

Popáleniny a spáleniny jsou závažná zranění, která mohou vzniknout různými způsoby, ať už doma, v práci nebo při volnočasových aktivitách. Rychlá a správná první pomoc je klíčová pro minimalizaci poškození tkání, prevenci infekce a zlepšení procesu hojení. V tomto odborném naučném článku se zaměříme na rady a postupy pro rychlou první pomoc při popáleninách různého stupně závažnosti a co dělat do příjezdu lékaře.

1. Rozlišení stupně závažnosti popáleniny

Popáleniny se obecně dělí do tří stupňů podle hloubky poškození tkáně:

  • 1. stupeň: Povrchové popáleniny, které postihují pouze horní vrstvu kůže. Příznaky zahrnují zarudnutí, otok a bolest. Kožní funkce zůstává zachována.

  • 2. stupeň: Popáleniny druhého stupně mohou být buď povrchové, kdy jsou poškozeny dvě vrstvy kůže, nebo hlubší, kdy jsou postiženy i podkožní vrstvy. Příznaky zahrnují vznik puchýřů, silnou bolest a zarudnutí.

  • 3. stupeň: Tento nejzávažnější stupeň postihuje všechny vrstvy kůže a může zasahovat až do podkoží, s narušením nervů a cév. Popálenina může být bílá nebo uhlíkatá a může být doprovázena tlumivou bolestí nebo až bezbolestná.

2. Bezpečnostní opatření

Před poskytnutím první pomoci u popálenin je důležité zajistit vlastní bezpečnost. Ujistěte se, že ohně nebo nebezpečné látky jsou odstraněny, ať už v místnosti, na pracovišti nebo venku. Mějte na paměti, že pokud je popálenina způsobena chemikáliemi, nemyjte ji vodou, neboť to může způsobit šíření látky do okolních tkání.

3. Chladící opatření

Rychlé chlazení popáleniny vodou je klíčové pro minimalizaci poškození tkáně a ulevu od bolesti. Přibližně 10 až 20 minut (ale ne méně než 5 minut) postižené místo postupně oplachujte chladnou tekoucí vodou. Nikdy nedávejte led přímo na popáleninu, neboť to může způsobit další poškození tkáně.

4. Odstranění šperků a oblečení

Pokud popálenina postihuje oblast s šperky nebo oblečením, okamžitě je odstraňte. Popálená tkáň se může rychle otékat, což by mohlo ztížit následné odstranění.

5. Zakrytí popáleniny

Po chlazení popáleniny zakryjte sterilním obvazem nebo čistou látkou. Pokud není k dispozici sterilní obvaz, použijte čistou utěrku nebo bavlněnou tkaninu. Nezakrývejte však povrchové popáleniny, které nejsou otevřené nebo puchýřky.

6. Vyvarujte se domácím léčivům

Použití domácích prostředků, jako jsou máslo, zubní pasta nebo olej, na popáleninu není doporučeno. Tyto látky mohou způsobit infekci nebo zhoršit situaci.

7. Vyčkání na lékařskou péči

Pokud je popálenina rozsáhlá, hluboká, postihuje klíčové oblasti těla nebo máte podezření na popáleniny 2. nebo 3. stupně, vyhledejte okamžitě lékařskou péči. Stejně tak je nutné vyhledat lékařskou pomoc, pokud dojde k popálení obličeje, očí, rukou nebo genitálií.

Správná první pomoc u popálenin je klíčová pro minimalizaci poškození tkání a prevenci komplikací. Pamatujte, že v případě jakýchkoli pochybností nebo vážnosti zranění, vyhledejte lékařskou pomoc co nejdříve.