Bylinky jako přirozený pomocník při cukrovce

08.12.2023

Cukrovka, neboli diabetes mellitus, je chronické onemocnění, které postihuje miliony lidí po celém světě.

Bylinky jako přirozený pomocník při cukrovce

Vedle tradiční lékařské péče se mnozí obrací také na přírodní léčiva, mezi něž patří i bylinky. Je pravdou, že bylinky mohou mít příznivý vliv na regulaci hladiny krevního cukru a celkového metabolismu. Je však důležité používat je s rozumem a konzultaci s lékařem. Rozhodně není možné bylinkami nahradit pravidelné dávky inzulínu. Nicméně, pokud použijete inzulín v kombinaci s bylinkami, může Vaše tělo reagovat jinak, než jste zvyklí. Je důležité pohlídat si hladinu cukru v krvi, a to i v delších časových intervalech po požití

Mezi nejznámější bylinky používané při léčbě cukrovky patří:

Jitrocel indický (Gymnema sylvestre): Tato bylina je známá pro svou schopnost snižovat chuť na sladké a pomáhat v regulaci hladiny cukru v krvi.

Fenugreek (Pískavice řecké seno): Semena této bylinky jsou bohatá na rozpustnou vlákninu, která pomáhá zpomalit průtok cukrů a tím stabilizovat hladinu glukózy v krvi.

Ceylonská skořice: Studie se vyznačuje, že kořenice může pomoci zlepšit citlivost na inzulín a snížit hladinu krevního cukru, což je klíčové pro lidi s cukrovkou.

Kopřiva dvoudomá: Tradičně používaná pro své protizánětlivé účinky, může také působit pozitivně na hladinu cukru v krvi.

Aloe vera: Aloe má hypoglykemické účinky, což může být prospěšné pro lidi s diabetes typu 2. Budete-li ho užívat, ať je to v pravidelných dávkách i časech. Sami musíte vypozorovat, jak na Aloe Vaše tělo reaguje a jestli je přínosem.

Bylinky jako doplněk

Přestože bylinky jsou prospěšné a mohou být užitečné. Je třeba vědět, že nejsou zázračným lékem a měly by být použity jako doplněk ke standardní léčbě. Je zásadní poradit se s Vaším diabetologem, zejména pokud jste pacient na inzulínu. Správná dieta a pravidelná fyzická aktivita jsou stále klíčové pro efektivní řízení hladiny cukru v krvi. Bylinky mohou být Vaším pomocníkem. Cílem je udržet vysokou citlivost na podávané léky a nenavyšovat jejich spotřebu.  

Bylinky nabízejí naději jako doplňková terapie, ale je důležité přistupovat k jejich užívání opatrně a s důslednou kontrolou následných reakcí a případných změn. S kombinací tradiční medicíny, zdravého životního stylu a možná i bylinek, lze dosáhnout lepší kontroly nad hladinou cukru v krvi a udržet vysokou kvalitu života a aktivity obecně.

Jitka Chvapilová

email: info@crmedia.cz 

tel.: +420728039257