Činnost ledvin při cukrovce

09.09.2023

Diabetická nefropatie při poškození ledvin.

Činnost ledvin při cukrovce

Život s cukrovkou

Všichni asi tušíme, že s cukrovkou se dá žít, ale život s cukrovkou může být náročný obtížný, plný pravidel a omezení. Pořád to ale může být plnohodnotný život plný zážitků, aktivit radosti a slastí. Tělo diabetika neumí zpracovat cukr. Proto člověk s cukrovkou reguluje hladinu cukru svojí vůlí a aktivitou. Když se mu to nedaří, glykemie nejsou dobré, a třeba to trvá i dlouho, dochází pomalu k poškození jednotlivých orgánů a periferií. V tomto článku si blíže popíšeme činnost. Každý pacient by měl o ledvinách a jejich možném postižení vědět. Když pochopí situaci, lépe porozumí principům léčby a budou snáze spolupracovat s lékařem.

Vliv cukru a ketolátek v moči

Za normálních okolností moč neobsahuje cukr (glukózu). Do prvotní moči se určité množství sice dostane, je však později účinnými mechanismy vstřebáno zpět. Teprve když koncentrace glukózy v krvi překročí tzv. ledvinný práh (zpravidla okolo 10 mmol/l), dostává se do prvotní moči již tak velké množství glukózy, které se nestačí zpětně vstřebat, a cukr se objevuje v moči. Je-li cukru v moči hodně (při vysoké glykémii), „táhne“ za sebou cukr na osmotickém principu vodu podobně, jako se do hromádky cukru voda snadno vsakuje. Proto vysoké ztráty cukru močí zpravidla provází i velké množství moči. Pacienti s vysokou glykémií proto více močí a mají žízeň. To může vést až k dehydrataci („vysušení“ organismu) a kolapsu.

Podobně jako s cukrem v moči je tomu i s ketolátkami. Jejich koncentrace v moči je normálně tak nízká, že se do definitivní moči rovněž nedostávají. Pokud se však jejich koncentrace zvýší, jak tomu bývá při dekompenzaci diabetu z různých důvodů, jsou potom ketolátky v moči prokazatelné.

Vyšetřování cukru a ketolátek v moči neříká nic o funkci ledvin. Slouží jako ukazatel kompenzace diabetu. Pokud dojde k poškození funkce ledvin, objeví se v moči bílkoviny.

© 2023 Vaše Jméno