Diabetická polyneuropatie II.

08.09.2023

Z diabetické polyneuropatie plynou další rizika.

Diabetická polyneuropatie II.

Diabetická neuropatie a prevence

Každý nemocný pacient s polyneuropatií by o ní měl vědět a upravit svůj životní styl s ohledem na ni. S postupnou ztrátou citlivosti a vnímání tepla, zejména na dolních končetinách, mohou vznikat otlaky na určitých místech. Mohou nastat situace, kdy si nemusíte uvědomit zaraženou třísku, poranění nebo cizí těleso v noze. Kontakt s horkými předměty nebo horkou vodou může způsobit spáleniny nebo popáleniny, protože pacient s poškozenými nervy nemusí teplo vnímat.

Špatná citlivost na nohou může být základem pro vznik syndromu diabetické nohy, zejména tzv. neuropatického defektu. Tento defekt se může stát infikovaným a vést k gangréně (odumření tkáně) s důsledky, které mohou zahrnovat amputace. Pacienti s touto nemocí si často neuvědomují dostatečně polohu svých končetin, což může vést k nesprávné zátěži a poruše jemné koordinace pohybů.

Autonomní neuropatie může způsobit zažívací potíže, zácpu, průjem a také problémy s močením a impotenci.

Diagnóza rozvinuté polyneuropatie je obvykle založena na popisu typických příznaků u pacienta s diabetem. Lehčí formy lze zjistit ambulantním vyšetřením, včetně testů citlivosti na dotek, vibrace, chlad a teplo na nohou.

Autonomní neuropatii lze vyšetřovat pomocí tzv. kardiovaskulárních reflexů, elektromyografie a dalších specializovaných vyšetření, která provádí neurolog.

Nejlepší prevencí je pečovat o svoje tělo, dodržovat dietu a respektovat pokyny lékaře. Tím lze udržet glykemickou křivku bez větších výkyvů, a tím minimalizovat riziko rozvoje polyneuropatie. Poškození nervů obvykle nastává při častých extrémních situacích, jako jsou hypoglykemie a dlouhodobá hyperglykemie.