Jak fungují ledviny

27.10.2023

Ledviny jsou párový orgán, který vylučuje z našeho těla odpadní látky a tělo čistí.

Jak fungují ledviny

Jak fungují ledviny a jejich role při diabetu

Jejich správná funkce je důležitá proto, aby se v těle neusazovaly látky, které tělo neumí zpracovat. To, co v těle nemá být, musí být vyloučeno močí. (Přesněji řečeno močí nebo potem, musí to odejít s nějakou tekutinou). Vylučování látek ledvinou do moči je složitý proces. Veškeré látky přicházejí do ledviny krví. Z malých tepének se krev postupně dostává do tzv. ledvinných klubíček – glomerulů, kterých je v každé ledvině asi jeden milion. Glomeruly pracují jako jakési síto nebo filtr, kterým se filtruje krev. „Malé látky“ (složené z malých molekul, jako jsou např. voda, kuchyňská sůl, močovina, glukóza aj.) pronikají snadno, „velké látky“ (jako jsou např. bílkoviny) pronikají minimálně nebo vůbec ne.

Proces vylučování a zpětného vstřebávání

Profiltrovaná tekutina se nazývá prvotní moč a je velmi řídká. Obsahuje velmi mnoho látek v podobné koncentraci jako v krvi. Aby se některé potřebné látky z těla zbytečně neztrácely, prvotní moč se v tzv. ledvinných kanálcích zahušťuje a řada profiltrovaných látek se zpětně vstřebává do krve. Tímto způsobem se z prvotní moči vrací do krve i glukóza, pokud ovšem její hladina v krvi není příliš vysoká. Zahuštěná moč se potom vývodnými cestami dostává do močovodu a odtud do močového měchýře.

Vliv diabetu na ledviny

Pokud bychom chtěli tuto činnost popsat v těle diabetika, je možné říct, že to probíhá úplně stejně. Jenom je rozdíl v tom, že když má diabetik vysokou glykemii, ledviny se snaží nadbytečný cukr vyfiltrovat a vyloučit z těla ven. Proto kontrola množství cukru v moči patří mezi základní diagnostiku, jestli je člověk zdravý nebo by mohl být diabetik. Pokud je v těle neustále nadbytek cukru, ledviny jsou přetížené, unavené a dlouhodobě musí pracovat více než jaký výkon jsou stavěné. Z toho důvodu dochází k jejich poškození a časem navíc kromě cukru vylučují i jiné látky jako jsou bílkoviny a ketony.