Diabetická polyneuropatie III

08.09.2023

Komplikacím diabetické polyneuropatie je možné trochu předcházet.

Diabetická polyneuropatie III

Diabetická neuropatie a prevence

V prevenci je nejdůležitější dlouhodobě dobrá kompenzace diabetu. Tělo diabetika nedokáže samo automaticky regulovat hladinu cukru v krvi. Musí to dělat sám pacient tím, že sleduje svoji glykemii a reaguje vědomě na to, co se děje. Reguluje množství a druh jídla, pohyb a množství inzulínu, které si několikrát denně musí aplikovat. Jeho slinivka břišní si inzulín buď nevyrábí vůbec, nebo ho není dostatek.

Samozřejmě je rozdíl, jestli si dá diabetik k obědu zeleninový salátek nebo svíčkovou se šesti. Každá porce má určité množství sacharidů, tuků a bílkovin. Každé jídlo má také jiný glykemický index, a tělo diabetika na zpracování toho jídla a rozložení přijatých cukrů potřebuje jiné množství inzulínu. Takže pacient musí nejprve zjistit v jaké je situaci, vymyslet, co bude dělat, a zpravidla je dobré ještě glykemii hodinu po jídle zkontrolovat. Čím víc se mu to podaří přiblížit reakcím zdravého organismu, tím je mu lépe. Jeho tělo je silnější, zdravější a bez dlouhodobých komplikací, jako je diabetická polyneuropatie.

Pro pacienty s diabetem 2. typu platí, že by se neměli za každou cenu zbytečně bránit včasnému nasazení inzulínu, pokud je to potřeba. Cílem je dobře regulovaná glykemie. Když jsou dlouhodobě vysoké, člověk je unavený, strádají jeho periferie, některé orgány jsou přetížené. Neprobíhá dostatečné prokrvení organismu a tkáně strádají, včetně nervových vláken.

Porušené cítění, zejména na dolních končetinách, představuje významné riziko pro vznik syndromu diabetické nohy. Pacienti si proto mají pravidelně denně sami či s pomocí jiné osoby kontrolovat dolní končetiny, mají nosit správnou obuv a ponožky a mají včas informovat svého lékaře o vzniku otlaku či dokonce již defektu. Nohy by měl diabetolog u svých pacientů vždy kontrolovat a 1x ročně zajistit důkladnější prohlídku. Neuropatie se může rychleji rozvíjet u osob s neléčenou hypertenzí, nadváhou, zvýšenou hladinou krevních tuků, u kuřáků a u osob konzumujících alkohol.

Všechno souvisí se vším. Čím více máme rizikových faktorů, tím více bychom měli věnovat pozornosti a péče sami sobě.