Jak může online terapie pomoct puberťákovi?

09.04.2024

Období dospívání přináší mnoho výzev nejen samotným „teenagerům“, ale i jejich rodinám.

Jak může online terapie pomoct puberťákovi?

Moderní doba s sebou přináší nové možnosti a výzvy, a online psychoterapie se stává účinným nástrojem pro podporu mladých jedinců v jejich emocionálním vývoji. V tomto článku si přiblížíme, jak může psychoterapie online významně pomoci dospívajícím a proč by rodiče měli zvážit tuto formu terapie. V pubertě se mladí lidé učí identifikovat a regulovat své emoce. Objevuje se zvýšený stres a úzkost spojená s tlakem na rozhodování o budoucnosti, sociálními interakcemi a změnami v těle. Psychoterapie poskytuje bezpečný rámec, kde mohou dospívající prozkoumávat své pocity a naučit se lépe porozumět sobě samým. Terapeut tak může pomoci mladému jedinci identifikovat zdroje stresu a poskytnout nástroje k jeho řešení. Tímto způsobem se dospívající naučí efektivněji zvládat výzvy, které s sebou toto období nese.

Období dospívání je také známé svou náladovostí a proměnlivými emocemi. Online psychoterapie přináší flexibilitu, kterou potřebují. Teenageři mohou konzultovat s terapeutem z pohodlí svého domova, bez nutnosti cestování. Tato přístupnost eliminuje bariéry, které by mohly bránit v hledání odborné pomoci. Pro mnoho dospívajících může být návštěva klasického terapeuta považována za obtížnou. Online prostředí vytváří bezpečný prostor, ve kterém se mladí lidé cítí mnohem volněji vyjadřovat své pocity a myšlenky. Tímto způsobem se může zvýšit úroveň otevřenosti a důvěry mezi terapeutem a klientem.

Psychoterapeuti specializující se na práci s dospívajícími klienty mají hlubší porozumění specifickým potřebám tohoto věku. Online terapie umožňuje rodinám přístup k odborníkům s touto specializací, i když nejsou fyzicky ve stejném městě. Rodiče, po domluvě s terapeutem, mohou být snadno informováni o postupech a strategiích, které terapeut s jejich dítětem používá. Tato spolupráce vytváří synergii mezi terapií a rodinným prostředím.

Pubertální změny mohou také narušit vnímání sebe sama. Psychoterapie nabízí bezpečné prostředí, kde mohou mladí lidé zkoumat svou identitu a posilovat svou sebeúctu. Získávání lepšího porozumění vlastním hodnotám a schopnostem vytváří pevný základ pro budoucí sebejistotu.

Včasná intervence pomocí psychoterapie může také předejít vzniku vážnějších duševních poruch. Poskytování podpory v raných fázích problémů může zabránit jejich zhoršení a umožnit dospívajícím vyrovnat se s nároky dospělosti s větší odolnost.

Psychoterapie není pouze o individuálním růstu, ale i o posilování rodinného svazku. Je normální, že se dospívající nechce svěřovat rodičům, a právě proto je terapie cenným nástrojem. Kromě poskytování emoční podpory pomáhá vytvářet prostředí, kde se rodina může vzájemně lépe pochopit a respektovat. Pro rodiče je to investice do šťastné a zdravé rodiny, kde každý jedinec má prostor pro svůj emocionální rozvoj. Dávejte svým dětem možnost objevit sílu psychoterapie online a společně budujte pevný základ pro jejich duševní pohodu a rodinnou harmonii.

TERAPII OBJEDNEJTE ZDE

Psychoterapeutka Adéla Šauerová, www.terapieadela.cz