Jak pracovat se svými emocemi

09.04.2024

Emoce jsou nezbytnou součástí naší osobnosti, které nelze eliminovat, ale můžeme je vhodným způsobem kultivovat.

Jak pracovat se svými emocemi

Znáte ten pocit, když se všechno kolem spikne proti vám a ocitnete se pod tlakem? Například se chystáte na důležitou schůzku, a i přesto, že jste si cestu na ni naplánovali s velkou rezervou, dostanete se do vleku nepředvídatelných okolností a jen bezmocně přihlížíte tomu, jak čas ubíhá a hrozí, že se opozdíte. Emoce projíždí celým tělem a přichází nekonečné zoufalství.

Z perspektivy nezúčastněného čtenáře reaguje náš mozek racionálně, zato v reálných, emočně vypjatých situacích tento nadhled ztrácíme. Emoce jsou rychlejší než myšlení, a proto přicházejí občas jako tsunami. Neznamená to však, že by nebyly důležité. Naopak, poskytují nám důležité signály v interakci s okolím. 

Nejste na začátku

Zkuste si vybavit náročnou situaci zvládnutou minimálně průměrně a popřemýšlejte, co vám v daný moment pomohlo. Možná to bylo naslouchání, dýchání, prostor, argumentace či něco úplně jiného. Život vás vybavil zkušenostmi, proto nezačínáte od nuly. Malá revize vám pomůže položit základní kameny.

Víte, co cítíte

Důležité je naučit se správně rozeznat, co cítíte, a pojmenovat si své aktuální prožívání dřív, než se vymkne kontrole. Co neznáte, nemůžete ovládnout. Je třeba poznat, co se s vámi děje, a včas a správně si to uvědomit. Je to strach, radost, nebo nejistota? Rozlišení emocí pomůže vyvinout správnou reakci, případně ji zmírnit, čímž se stáváte čitelnější pro druhé i sami pro sebe; naopak zatajování emocí často vyvolává ve vašem okolí nedůvěru. 

Právo na rozhodnutí

Uvědomte si, že se vždy můžete rozhodnout, jak se zachováte. Jedna situace má několik pohledů a každý z nich se pojí s jinou reakcí. Zkuste si zaexperimentovat: vyberte si nějaký vypjatý moment ve své minulost a zpětně jej vyhodnoťte. Co na něm bylo užitečné? Co by bylo dobré udělat příště jinak? Až se takový moment jednou objeví znovu, berte jej jako trenažér. 

Malé zastavení

Pokud víme, co v určitých situacích cítíme a jak na ně reagujeme, můžeme to změnit. I když zastavit příliv emocí není vždy jednoduché, máme možnost vyjednat racionálnímu mozku více prostoru, například hlubokým nádechem a výdechem. Pokud to nestačí, naučte se jednoduchou metodu, nejlépe předem v klidovém režimu: Nadechněte se zhluboka nosem, zadržte dech, napočítejte v duchu do pěti a vydechněte ústy. Pozorujte, jak dech proudí z těla ven, klesá hrudník a ramena. Cvičení opakujte dle uvážení. Až přijde krizová situace, budete mít další nástroj na zpomalení emoční reakce.

Není pochyb, že genetika a výchova rodičů významně ovlivňuje naše myšlení, chování a reakce, ale v opozici stojí mozek se svou schopností učit se novým věcem. Život nám připravuje spoustu tréninkových situací, zkuste je tedy využít k nácviku a přípravě na příště.

____________________________________________________________________________

Blog Terap.io:

https://terap.io/blog/prakticke-tipy/jak-pracovat-se-svymi-emocemi

 

Témata:

Úzkostné a panické poruchy

Obtížné životní situace

Stres

Nepříjemné nálady

 

Autor:

Hana Haisová

https://terap.io/terapeuti/t/262kp30x6c