Moderní technologie při léčbě cukrovky

27.10.2023

Moderní technologie při léčbě cukrovky

Diabetici pravidelně měří hladinu krevní glukózy glukometrem a kontrolují přítomnost glukózy a ketolátek v moči. Denní režim diabetiků se vždy přizpůsobuje jejich stavu a potřebám. Základem péče je kontrola glykemie, která se provádí pomocí vlastního sledování hladiny cukru v krvi, nazývaného Selfmonitoring. Diabetici pravidelně měří hladinu krevní glukózy glukometrem a kontrolují přítomnost glukózy a ketolátek v moči.

Pro dlouhodobé sledování stavu diabetika se sledují i další hodnoty, jako je hmotnost, krevní tlak, glykovaný hemoglobin (HbA1c), parametry lipidového spektra, mikroalbuminémie a renální funkce. Lékař také monitoruje vývoj chronických následků cukrovky.

Selfmonitoring je zejména na začátku důležité pro pochopení vztahu mezi dávkou inzulinu, jídlem a změnami glykémie. Diabetik musí pochopit, jak tělo funguje, aby mohl reagovat na různé situace a správně regulovat dávky inzulinu, jídlo a fyzickou aktivitu.

Selfmonitoring také pomáhá odhalit nebezpečné hypoglykemie a hyperglykemie, které diabetik nemusí vždy pociťovat. Tímto způsobem může diabetik pružně reagovat a přizpůsobovat svůj denní režim. Tato aktivita je klíčová pro zlepšení kompenzace cukrovky a prevenci pozdních komplikací.

Moderní technologie umožňují kontinuální monitorování hladiny glukózy v krvi pomocí CGM systémů. Tyto systémy se skládají z senzoru, který je vložen pod kůži, a přenosného přijímače, který zobrazuje aktuální hladiny glukózy a poskytuje informace o trendech. CGM systémy jsou přínosem zejména pro diabetiky typu 1.

Další moderní technologií je inzulínová pumpa, která kontinuálně dodává inzulín. Pacient s touto pumpou musí stále sledovat svoji glykemii a provádět selfmonitoring. Uzavřená smyčka je ještě vyšší úroveň péče, kde se kombinuje senzor s inzulínovou pumpou, která reaguje na naměřené hodnoty cukru v krvi.

Tyto moderní technologie přinášejí výrazné zlepšení dlouhodobých parametrů a snižují riziko akutních stavů. Diabetici jsou důkladně vyškoleni a obeznámeni s pravidly a limity daného režimu. Tyto technologie umožňují diabetikům vést aktivní život bez větších omezení a předcházet pozdním komplikacím.

V současnosti se výzkum zaměřuje i na transplantaci slinivky a ledviny jako léčbu cukrovky. Tato léčba vykazuje pozitivní výsledky, avšak vyžaduje celoživotní užívání imunosupresiv.

Moderní technologie přinášejí diabetikům mnoho výhod a zlepšují kvalitu života. Je však důležité, aby byly tyto technologie používány ve spolupráci s lékařem a aby byl diabetik dostatečně informován a vyškolen.