Sacharidové tabulky

01.06.2023

Pro diabetika jídelníček přizpůsobuje lékař s dietní sestrou podle zdravotního stavu, potřeb těla a aktivity. Článek ukazuje, že život s cukrovkou má pravidla a omezení, která diabetik zná.

Sacharidové tabulky

Je důležité eliminovat riziko akutních stavů (hypoglykémie a hyperglykemie) a udržovat stabilitu glykemické křivky blížící se normálnímu stavu u zdravého člověka.

Sacharidové tabulky jsou užitečným nástrojem pro diabetiky, umožňují jim snadno zjistit množství sacharidů obsažených v potravině, kterou se chystají sníst. To jim umožňuje zohlednit glykemii, plánovaný počet sacharidů a aplikovat si správnou dávku inzulínu.

Správná konzumace sacharidů je důležitá pro udržení hladiny cukru v krvi diabetika v normálním rozmezí. Diabetik by měl v každé situaci zvážit, kolik sacharidů by měl sníst na základě glykemie a očekávané glykemické křivky po jídle.

Existuje mnoho různých sacharidových tabulek, které poskytují informace o množství sacharidů obsažených v různých potravinách. Tyto tabulky jsou obvykle rozděleny do kategorií podle typu potraviny. Diabetik by se měl naučit pracovat s těmito tabulkami a zohlednit je při volbě potravin a přizpůsobení svého jídelníčku.

Bílkoviny jsou nezbytné pro regeneraci tkání a svalů, proto by měly být součástí každého jídla diabetika. Diabetik by měl sledovat množství bílkovin, které konzumuje, aby se zabránilo nadměrnému zvýšení hladiny glukózy v krvi.

Diabetik by měl také sledovat množství tuků v potravě, zejména nasycených tuků, které jsou spojovány s vyšším rizikem srdečních onemocnění. Místo toho by měl preferovat zdravé tuky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí například v rybách a ořeších.

Je důležité jídlo rozdělit do menších porcí a dávkovat ho každé 3 hodiny. U diabetiků I. typu se doporučuje druhá večeře před spaním, aby se udržela stabilní hladina cukru v noci.

Pro diabetiky je vhodné používat sacharidové tabulky jako pomocný nástroj při plánování jídelníčku. Uvádíme zde některé orientační příklady množství sacharidů v obvyklých porcích potravin:

- Celozrnný chléb (1 plátek, cca 30 g): 15-20 g sacharidů

- Bílý chléb (1 plátek, cca 40 g): 25-30 g sacharidů

- Bílé těstoviny (1 porce, cca 100 g): 45-50 g sacharidů

- Rýže (1 porce, cca 100 g): 30-35 g sacharidů

- Brambory (1 porce, cca 150 g): 30-35 g sacharidů

- Ovesné vločky (1 porce, cca 40 g): 20-25 g sacharidů

- Banán (1 střední banán, cca 120 g): 25-30 g sacharidů

- Jablko (1 střední jablko, cca 150 g): 15-20 g sacharidů

- Hrozny (1 hrst, cca 30 g): 10-15 g sacharidů

- Jogurt (1 porce, cca 150 g): 10-15 g sacharidů

Přesné informace o množství sacharidů v potravinách lze najít v sacharidových tabulkách dostupných na různých webových stránkách. Je důležité si uvědomit, že tyto údaje jsou orientační a je vždy vhodné zkontrolovat informace na obalech potravin. Diabetik se s časem naučí mít množství sacharidů v potravinách v hlavě a přepočítat si to na své běžné jídlo.

https://www.cukrovka.cz/obsah-sacharidu-v-potravinach

http://fajnhubnuti.cz/obsah-sacharidu-v-potravinach/

https://www.tehotenskacukrovka.cz/wp-content/uploads/2018/07/tabulka_obsahu_sacharidu_zakladnich_potravin_0.pdf

Pro začátečníky jsou tabulky s počtem sacharidů na 100 gramů potraviny užitečným nástrojem při plánování jídelníčku. Je důležité se s lékařem nebo dietní sestrou poradit a najít optimální jídelníček pro své individuální potřeby.