Skryté tváře deprese u dětí a dospívajících

21.09.2023

Deprese u dětí a dospívajících se projevuje obvykle jinak než u dospělých. Děti a dospívající mohou být podráždění, neustále unavení nebo mohou mít nízkou sebedůvěru.

Skryté tváře deprese u dětí a dospívajících

Deprese u dětí a dospívajících může mít různé formy a různé příznaky. Některé příznaky mohou být skryté, což znamená, že mohou být obtížné rozpoznat. Následující jsou některé z těchto skrytých příznaků:

Změny v chuti k jídlu: Deprese může také ovlivnit chuť k jídlu a stravovací návyky. Dítě nebo dospívající může přestat jíst, nebo naopak může začít jíst příliš mnoho, což může vést ke zvýšenému riziku obezity.

Problémy se spánkem: Deprese může mít také negativní vliv na spánek. Dítě nebo dospívající může mít potíže se zaspáním, nebo se může budit během noci a mít potíže s opětovným

Kromě těchto zjevných příznaků mohou být u dětí a dospívajících pozorovány i další, méně zřejmé příznaky deprese. Patří sem například:

Změna chování: Dítě nebo dospívající se může stát více uzavřeným, introvertním, nechodit mezi lidi a nevyhledávat společnost, kterou dříve vyhledával. Naopak se může stát velmi agresivním, podrážděným a impulzivním.

Zhoršení výkonu ve škole: Pokud dítě nebo dospívající trpí depresí, může se projevit i na jeho výkonech ve škole. Mohou se objevit problémy s koncentrací, zapamatováním a udržením pozornosti, což může vést ke snížení výsledků ve škole.

Fyzické příznaky: Deprese se může projevit i fyzicky. Dítě nebo dospívající může trpět bolestmi hlavy, žaludku nebo břicha, může mít problémy s trávením nebo problémy s kůží. Dále se může objevit únava, bolest svalů nebo kloubů a spánkové problémy.

Je důležité si uvědomit, že deprese u dětí a dospívajících není nic neobvyklého a že to není jen výsada dospělých. Pokud se vyskytnou jakékoliv příznaky deprese, je důležité tuto skutečnost brát vážně a vyhledat odbornou pomoc. Včasná diagnóza a léčba může pomoci dítěti či dospívajícímu zvládnout své problémy a vrátit se ke šťastnému a plnohodnotnému životu.