Syndrom vyhoření v 21. století

09.04.2024

V dnešní uspěchané době je každodenní stres téměř nevyhnutelný.

Syndrom vyhoření v 21. století

 Ocitli jsme se v labyrintu s názvem syndrom vyhoření, který se stal jakýmsi fenoménem 21. století.

“Pokud zapálíte oba konce svíčky, získáte tím dvakrát více světla. Svíčka však zároveň dvakrát rychleji vyhoří.” (Rush, M. D., 2004) 

Charakteristika podle WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO) charakterizuje syndrom vyhoření jako důsledek chronického stresu z pracovního prostředí, který nedokážeme efektivně zvládnout. Je to jako snažit se přelézt horu, která stále roste. Není divu, že stres a vyhoření jsou v dnešní společnosti na denním pořádku.

Je třeba si uvědomit, že ne každý stres je tvořen tím „pozitivním“, který nás povzbuzuje k lepším výsledkům. Často převažuje stres z nadměrné zátěže, což může mít fatální následky na naše zdraví. WHO odhaduje, že každé páté dítě a každý čtvrtý dospělý se někdy dostane do stavu vyhoření. A právě proto byl tento syndrom přidán na seznam celosvětově uznávaných nemocí.

Kde se s ním setkáme

Výzkumy ukazují, že lidé trpící syndromem vyhoření mají často potíže nejen v práci, ale i s plněním rodinných povinností. Existuje mnoho povolání s vysokým rizikem syndromu vyhoření. Vyhoření je však stav vyčerpání, který vzniká dlouhodobým vystavením chronickému stresu a může postihnout i studenty nebo pečlivé rodiče. Postižený často nepoznává, že prochází tímto stavem, zejména pokud se s ním v minulosti nesetkal.

Ohrožené typy osobností

Klíčovým a podstatnějším faktorem je osobnost člověka, který často spojuje práci s posláním a obětuje se. Podobně jako ve vztazích, i v pracovním prostředí existují specifické rysy osobností, které zvyšují riziko vzniku syndromu vyhoření. Workoholismus, typický rys, charakterizuje lidi, kteří pracují neomezeně, a pokud selžou, jejich život se hroutí. Vysoce ambiciózní jedinci začínají úspěšně, ale kvůli netrpělivosti vyvolávají napětí ve vztazích. Perfekcionisté touží po dokonalosti a nesou si v každé situaci sebou silný strach z chyby. Idealisté považují práci za poslání a obětují se pro ostatní. Všechny tyto typy osobností nesou emocionální břemeno a snaží se držet vysokých standardů.

Závěr

Pamatujme, že každý z nás má právo na vyvážený a zdravý život. Můžeme společně krok za krokem formovat pracovní prostředí, kde každý může nalézt podporu a ochranu před plameny syndromu vyhoření.

Více se dozvíte v tomto článku, který  není jen o osvětlení této problematiky, ale také nabízí praktické rady, jak se syndromem vyhoření úspěšně bojovat. Přístup spočívá v propojení poznatků o syndromu vyhoření s principy péče o vztahy a zdravý životní styl.

Pokud se cítíte unavení, vyhořelí a hledáte cestu ven, čtěte dál a najděte inspiraci pro svou vlastní cestu k duševnímu a fyzickému blahu v moderním světě. 

Pro osobní konzultaci si rezervujte termín zde s použitím kódu DOKTOR a získáte vstupní konzultaci zdarma.

Autor: Lenka Fričová