Vánoční pokyny, aneb jak si užít Vánoce a nepřibrat

22.12.2023
Doba čtení: 5 min
Autor článku: ing Iveta Hybšová

Připravili jsme pro Vás malý seriál Vánočních pokynů. Jeden díl seriálu budeme věnovat každému jednotlivému dni. Oslavy Vánoc jsou v našich krajích provázeny hodováním a slavnostním stolování. Každý den má ve většině rodin obvyklé menu. Chceme vám pomoc, jak si svátky užít a nebát se přibývajících kil. Období na konci roku je pro většinu z nás každý rok prověrkou našeho umění nejen kuchařského, ale také naší odolnosti a našeho odhodlání nepřejídat se, nepřibrat, a přesto si Vánoční čas užívat

Vánoční pokyny, aneb jak si užít Vánoce a nepřibrat

Naše chutě v těle vyvolává hypotalamus a protože není zcela v naší moci jeho aktivitu vypnout, musíme s tím naučit pracovat. Více objevíte v nabízených službách online, kde poskytujeme konzultace a služby.

Spolupracujeme s certifikovanými nutričními specialistkami, kteří pracují systémem asistovaného hubnutí a všechny své klienty vedou tak, aby si Vánoce užili, neodpírali si žádný druh potravin a přitom nepřibrali. Rozhodli jsme se jejich doporučení a taktiku nasdílet i vám, našim čtenářům.

Přejeme Vám krásné Vánoce a šťastný nový rok.  

Vánoční pokyny – Štědrý den, 24.12.2023

Vánoce jsou slavností rodiny a po velkém úklidu a shonu většinou i opravdové pohody. Pořád platí, že Štědrý den bude štědrý pro všechny. To znamená, že ctíte Vaše zvyky a obyčeje, které máte v rodině. Nehledejte žádné poučky nebo omezení a odlehčené varianty štědrovečerní tabule. Každá rodina jí trošku něco jiného a svou představu ideálních svátků předává z generace na generaci. Někdo má hrachovou polévkou k obědu, někdo chce vidět „Zlaté prasátko“, proto celý den nejí, a těší se, až na večeři. Někdo chystá bohatou večerní tabuli a jiný zase střídmou.

Nevybočujte ze svých rodinných zvyklostí, nedělejte salát s jogurtem, když vám nechutná! Je velice důležité, abyste si tento den prožili podle svého, i se smaženým řízkem, vinnou klobásou a s bramborovým salátem. Ve většině rodin určitě stále převládá smažený kapr, ta naše tradiční tučná česká lína ryba .A je to tak v pořádku. V tento slavnostní den udělejte všechno tak, jak to děláte obvykle. V mnoha rodinách bývá Štědrý den, největší slavností v roce, tak ať to má všechno, co to mít má a dělejte ve společnosti svých blízkých všechno, co k tomuto dni patří.

Štědrý den není jenom o štědrovečerní tabuli. Je to čas setkávání s blízkými a ochutnávání. Cukroví děláme všichni, ale každý trošku jinak, je přirozené ochutnat z cizího talíře. Snězte cukroví, vánočku i štolu, každý podle toho, co má rád!

Tak jak to máte v rodině, tak Štědrý den prožijte v pohodě a ve vzájemné shodě, nemusíte dělat žádné rádoby zdravé úpravy. Vaše tělo to unese, tento den není třeba držet dietu.

Vánoční pokyny: Boží hod - První svátek Vánoční, 25.12.2023

První svátek Vánoční. Bývá v rodinách klidový den. Křesťané vítají jezulátko v kostele na mši svaté a ostatní zpravidla v klidu doma odpočívání. Všichni milujeme pohádky a užíváme si vzájemnou blízkost.  

Ani tento den o nic nepřijdete. Jen se již zaměřte na správné časování jednotlivých porcí. Kdo o správném času pro jídlo ještě nic neví, může nahlédnout www.jidelnicky.com a tam se poučit nebo inspirovat. Službu si můžete dokonce zdarma na 5 dní vyzkoušet).

Přesto, že je to den, kdy se obvykle chodí na návštěvy, a nebo návštěvy sami doma přijímáte, jídelníček zkuste postavit tímto zdravějším způsobem pokud to bude možné.

Ideální jídelníček pro tento den:

Snídaně - vánočka s máslem (marmeládou, kdo má rád), hrnek kakaa a pár kousků cukroví

přesnídávka - 1 ks karambola a na misku doplnit mandarinkami

Oběd - dobroty a zbytky ze štědrovečerní večeře, jako tečka kousky cukroví

svačina - paprika (nebi jiný kus zeleniny)

večeře - ryba na česneku a tymiánu

Porci ryby 150 g osolte, potřete rozetřeným stroužkem česneku a posypte tymiánem. Dejte péct do trouby a pečte do zlatova. Na talíř nachystejte lehký salát z rukoly, kterou promnete 4 sherry rajčátky, osolíte, opepříte, přidáte lžičku olivového oleje a lžičku octa. Na salátek položte porci ryby, nezapomeňte na plátek nasucho opečeného toastu a nebo použijte krutonky z rybí polévky, pokud vám zbyly.

--- 

Vánoční pokyny Druhý Svátek Vánoční - Svátek Svatého Štěpána, 26.12.2023

O druhém svátku vánočním už více přebírejte řízení, ale ani tak to neznamená, že byste přišli o všechny ty laskominy!

snídaně - štola, vánočka nebo jiné cukroví + zakysaný mléčný nápoj

přesnídávka - liči na misku, pokud použijete kompot, tak 2/3 misky

oběd - zde již nedojídejte salát, to ať udělá někdo jiný, ale připravte si na oběd už něco lehčího a netučného, pro inspiraci uvádíme recept:

Krůtí prsíčka s mandlemi 

Krůtí prsa (100 g) nakrájejte na tenké plátky, osolte, přidejte škrob, vejce a nechte 30 minut odležet. Na jedné lžíci oleje (10 g) opečte prsa, 50 g cibule, 50 g pórku a 50 g drůbeží šunky. Přidejte 10 g mandlí a zalijte zálivkou. Zálivku připravíte následovně: Smíchejte 1 lžíci sójové omáčky (10 g), 1 lžíci vína (10 g), ½ lžičky cukru (2 g), zázvor, 1 lžíci koňaku (10 g), 1/2 lžičky škrobu (2 g) + rýže

a zase jako tečku po bědě pár kousků cukroví

svačina - ledový salát – pokud jste v těchto dnech na návštěvě, vezměte si s sebou rajčatový nápoj a 200-250 ml si vypijte.

Pokud budete na návštěvě a někdo vás bude nutit do cukroví, řekněte, že si ho rádi dáte k snídani, zda vám ho dají s sebou, jinak ho už odmítněte.

VečeřeSalát ze syrového nebo vařeného celeru - budete se divit, jak může celer chutnat!

80 -100 g celeru, 1 lžíce oleje (10 g), 1 natvrdo uvařené vejce, 6 oliv v kořeněném nálevu, 1 lžíce vinného octa (10 g), sůl, mletý pepř. Syrový celer dobře omyjte, oloupejte, nastrouhejte na hrubším struhadle, vložte do salátové mísy, pokapejte olejem a nechte asi 1 hodinu v chladu. Potom přidejte vařené vejce nakrájené na plátky, odpeckované olivy, ocet, sůl, pepř a vše dobře promíchejte + 2 rajčata + půl rohlíku