Vánoční pokyny – Silvestr

26.12.2023

A je to tady, přichází Silvestr! Budiž velký, budiž pestrý. Ze zkušeností víme, že toto je nejobtížnější den z celých svátků. Zpravidla také nadělá nejvíce škody. Známe to všichni, průběžné zobání čehokoliv spousta alkoholu ve prospěch všeobecného veselí!

Vánoční pokyny – Silvestr

Obvykle je to tak, že co jsme všechno vydrželi přes celé svátky, tak teď dostane velkou ránu. Není to vaše slabá vůle! Ve skutečnosti je to tak, že hypothalamus, jak vidí to velké množství jídla, tak jej také chce!

Večer může být dlouhý a plný švédských stolů. Přemýšlejte nad výběrem potravin, které si dáte na svůj talíře. Udělejte to sami se sebou chytře. Snažte se to na rautech a dalších velkých občerstveních dělat tak, že hypothalamus přinutíte k práci.

Vnitřní mozek vidí všechno to jídlo! A když ho vidí, tak ho taky chce, v tom je ten problém.

Když vy ho nedáte, tak přes amygdalu, přes pocit lítosti nad nesnědeným jídlem, zadrží v těle vodu a stejně je tam navýšení hmotnosti. Když toto víte, můžete to udělat chytře. Podle starého pořekadla: „Aby se vlk nažral a koza zůstala celá“. .

Když vaše oči vidí všechno to jídlo, dávají signál na hypotalamus, vy podle chuti poznáte, co z toho všeho chce nejvíc, na co má největší chuť. A řeknete si „Ano, samozřejmě, že ti tady něco dám, ale donutíte ho, aby vybral nejžádanější jídlo, a to mu nadělíte.

Ten krásně vypadající raut si v hlavě podrobte tvrdé analýze s patřičným komentářem.

Hodnotíte sami sobě, v hlavě jednotlivé suroviny a ohodnotíte je pragmaticky, chladně. Postupujte třeba takto:

„Hm, hm, řízečky, ale vypadají nějak oschle a zítra (pozítří, kdykoli) si doma mohu udělat čerstvé...

Co tady máme dále? – zeleninový salát, to jíme pořád, to není zajímavé…

Pečené kuřecí, to jíme pořád, to není výjimečné ani zajímavé…

Postupuji dále, budou tam nějaké krájené šunky – ta vypadá dobře, ta vypadá dobře a je tady hovězí naložené, to vypadá vyloženě dobře a zaznamenáváte si v hlavě, co je na tom rautu zajímavé, snažíte se všechno pojmenovat a tím aktivujte logickou část mozku a nutíte hypothalamus, aby hodnotil, zda a jak velkou na to má chuť. Přimějete ho řídit vaše chutě tak, jak potřebujte.

Na rautu také bývají, třeba na špízu krevetky, které se tak často nevyskytují, ale vyskočí u nich chuť na něco. Nezvyklého výjimečné, co si člověk nedělá doma každý den. Nepodlehnete hned pokušení a stále přemýšlíte.

Tímto způsobem to projděte jeden kousek po kousku. Každou surovinu. Na konec uvidíte, že z toho celého velkého švédského stolu zbydou jedna, dvě velice žádané suroviny, a i když budou proti pokynu, tak si je s chutí dejte!

Pohled na ten raut, na překrásný obložený stůl si dobře pamatujte. Vezměte to jako inspiraci a všechny surovin, které zde byly a máte na ně chuť zařaďte do svého jídelníčku v následujících dnech.

Dbejte na svůj dobrý pocit, o nic nesmíte přicházet, ničeho nesmíte litovat! Protože když necháte vzniknout pocit lítosti nad nesnědeným, zakázaným jídlem (i když vy si ho, na vědomé úrovni, neuvědomujete) vaše tělo se přes ten pocit zavodní. Emoce způsobují to, že se tělo stává chodící nádrží na vodu. Pokud necháte vzniknout pocit lítosti a neodbouráte ho, zůstane to nějak uložené v podvědomí a dříve nebo později vás stejně dožene. V nestřežené chvíli a se neubráníte!

K silvestrovským oslavám obvykle patří i alkohol. Není to tak, že byste se mu museli úplně a za každou cenu vyhnout. Zůstaňte ale raději u suchého bílého vína, to můžete nejlépe korigovat a nadělá v těle nejméně škody. Je ale jedno základní pravidlo, které byste měli dodržet vždycky: Na doušek vína 3 doušky vody. To vám bude hezky čistit patro a víno si opravdu vychutnáte.

Pokud dáváte přednost šampaňskému a proseccu, tak počítejte s větším nárůstem hmotnosti a hůře se to odbourává, ale jestli máte pocit, že to musíte mít, tak si ho dejte Je to zvláštní den, udělejte si dobře na duši. U žijte si ho podle svých zvyklostí a radujte se s přáteli. Následky dáme do pořádku, po Novém roce. V našem eshopu najdete konzultace online s nutriční terapeutkou a jejich aktuální nabídku produktů a služeb.