Vánoční pokyny – Štědrý den

26.12.2023

Před Vánocemi všichni přiznává.me, že se těšíme na klid, rodinu pohádky a dobré jídlo, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Připravili jsme pro Vás Vánoční instrukce, které se věnují ověřeným doporučením ohledně jídla a budeme je pro vás po částech publikovat.

Vánoční pokyny – Štědrý den

Vánoce jsou slavností rodiny a po velkém úklidu a shonu většinou i opravdové pohody. Pořád platí, že Štědrý den bude štědrý pro všechny. To znamená, že ctíte Vaše zvyky a obyčeje, které máte v rodině. Nehledejte žádné poučky nebo omezení a odlehčené varianty štědrovečerní tabule. Každá rodina jí trošku něco jiného a svou představu ideálních svátků předává z generace na generaci. Někdo má hrachovou polévkou k obědu, někdo chce vidět „Zlaté prasátko“, proto celý den nejí, a těší se, až na večeři. Někdo chystá bohatou večerní tabuli a jiný zase střídmou.

Nevybočujte ze svých rodinných zvyklostí, nedělejte salát s jogurtem, když vám nechutná! Je velice důležité, abyste si tento den prožili podle svého, i se smaženým řízkem, vinnou klobásou a s bramborovým salátem. Ve většině rodin určitě stále převládá smažený kapr, ta naše tradiční tučná česká lína ryba J.A je to tak v pořádku. V tento slavnostní den udělejte všechno tak, jak to děláte obvykle. V mnoha rodinách bývá Štědrý den, největší slavností v roce, tak ať to má všechno, co to mít má a dělejte ve společnosti svých blízkých všechno, co k tomuto dni patří.

Štědrý den není jenom o štědrovečerní tabuli. Je to čas setkávání s blízkými a ochutnávání. Cukroví děláme všichni, ale každý trošku jinak, je přirozené ochutnat z cizího talíře. Snězte cukroví, vánočku i štolu, každý podle toho, co má rád!

Tak jak to máte v rodině, tak Štědrý den prožijte v pohodě a ve vzájemné shodě, nemusíte dělat žádné rádoby zdravé úpravy. Vaše tělo to unese, tento den není třeba držet dietu.